Tecnologia

La nova cara dels ‘riders’ de Glovo

Joaquín Andrés ha encapçalat la llista de CCOO del primer comitè d'empresa de l'apli

3 min
Joaquin Andrès del primer comité de Glovo

BarcelonaAl seu to de veu no hi ha rastre de dubte, però avisa que no parlaria amb la mateixa seguretat, ni amb el seu nom i cognom, només uns mesos enrere. Joaquín Andrés respon al telèfon ja com el primer nom d'una llista que no hauria sigut possible fa un any. CCOO es va imposar dijous a les primeres eleccions sindicals a la divisió de supermercats de Glovo, en les quals van participar 175 empleats dels 286 que treballen als vuit locals de la plataforma a Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. Fa més de mig any que els pickers (els que preparen les comandes) i els repartidors com Andrés tenen un contracte laboral i que, per tant, compten amb l'empara legal per formar un comitè d'empresa per negociar directament amb la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Vaig començar a Glovo com a autònom", explica aquest rider nascut a Veneçuela de pares espanyols. Admet que es guanyava bé la vida, però a còpia de deixar-hi massa hores. Per això es va interessar pels contractes que l'aplicació va començar a oferir a través de l'ETT digital Jobandtalent per a les entregues dels seus supermercats a l'ombra. "Estava molt mal pagat, però aleshores no em va importar", reconeix. Aquesta actitud només va ser capaç de mantenir-la fins a l'estiu de l'any passat, quan una part de la plantilla dels locals es va plantar davant les condicions. "No teníem accés als lavabos ni a una font d'aigua o una zona on carregar el mòbil, els patinets i les bicicletes elèctriques. Ni tan sols un lloc per refugiar-nos si plovia, ens havíem de quedar al carrer", recorda el missatger. A més, l'empresa els va demanar que portessin paquets de més pes i va augmentar la distància màxima per a les entregues.

La reacció espontània d'alguns dels treballadors va ser aturar el funcionament de les botigues. La protesta va coincidir amb les mobilitzacions contra la retallada en les tarifes de Glovo i l'entrada en vigor de la llei rider. La lluita els va servir per coincidir al carrer amb tècnics de CCOO, que els van assessorar per convocar una nova aturada, però aquest cop amb protecció legal. "Vam organitzar una vaga que al final va ser de tres dies i a partir d'aquí van arribar els contractes indefinits", recorda Andrés. Ell va ser un dels primers a qui van trucar, però assegura que va rebutjar signar res fins que la majoria dels seus companys van deixar de ser temporals.

Durant la conversa, el missatger insisteix diverses vegades i amb diferents fórmules que Glovo no és l'enemic del nou comitè d'empresa. "No volem que tanquin, sinó que els vagi bé amb nosaltres i millorar la qualitat de la feina". De fet, creu que ja no caldria parlar del que ha sigut un dels grans conflictes laborals dels últims anys a Espanya com una "batalla", sinó un "diàleg". "L'unicorn català ara sí que haurà d'asseure's amb nosaltres per ajudar-nos a créixer. Volem que l'empresa pugui crear ocupació a través de la meritocràcia", diu Andrés. Destaca que entre els repartidors també hi ha administratius, enginyers, metges i advocats amb una titulació expedida en un altre país que ara és paper mullat i que podrien fer altres feines dins l'empresa si se'ls promocionés. Ell mateix treballava de gerent d'atenció al client en una cadena d'hotels a Veneçuela.

Canvi del conveni

"Vam estar callats durant tres setmanes fins que vam presentar la llista per a les eleccions", confessa. Andrés es disculpa perquè s'emociona parlant d'aquesta primera victòria per al sindicalisme a Glovo. No obstant això, també sap que el més gros comença ara. Els delegats de CCOO ja han preparat un document amb més de 50 reclamacions. Des de canviar el conveni (ara s'acullen al de comerç) fins a aconseguir que els donin un mòbil d'empresa i els paguin la gasolina. El desig d'aquest nou sindicalista és que arribi el moment en què la feina de glover ja no sigui un últim recurs de supervivència i apujar l'autoestima de la plantilla. "Pels que hi som ara i els que venen, prou de trepitjar la gent", reivindica. Ara, repeteix, els hauran d'escoltar.

A CCOO encara veuen un altre mèrit a aquest primer comitè d'empresa en una aplicació del capitalisme de plataformes a Espanya. "Hi ha altres sectors que ja s'estan acostant per fer el mateix, això és només l'inici d'una nova etapa", afirma Liliana Reyes, secretària de noves realitats del treball del sindicat a Catalunya.

stats