Laboral

Glovo comunica als 'riders' que farà canvis a l'aplicació després de les protestes

Els repartidors preparen una vaga indefinida si no estan conformes amb les modificacions

2 min
Els 'riders' de Glovo concentrats davant la seu de l'empresa per protestar contra els canvis dins l'apliació arran de la 'llei rider'

BarcelonaEls tres dies consecutius de mobilitzacions que acumulen part dels repartidors de Glovo han donat els seus fruits: segons CCOO, la plataforma de repartiment a domicili ha informat als riders que farà canvis a l'aplicació. No n'ha avançat més detalls, només que els prepara de cara a divendres. Mentrestant, sempre segons aquest sindicat, els treballadors disconformes s'han organitzat per boicotejar el sistema del qual es queixen, i no descarten fer una vaga indefinida si no estan d'acord amb els canvis que presenti la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'epicentre d'aquesta última confrontació entre empresa i treballadors ha estat el multiplicador, una de les novetats de l'aplicació arran de la llei rider. Es tracta d'un sistema que obliga els repartidors de Glovo a decidir per quant volen multiplicar la tarifa de cada comanda (és a dir, el que guanyaran per fer-la), un multiplicador que pot anar des de 0,7 fins als 1,3. 

La fórmula està pensada per donar més autonomia als riders, però aquests han detectat que el sistema adjudica les comandes als repartidors que trien les tarifes més baixes: és a dir, als que accepten treballar per menys diners. D'aquí que portin des de dissabte mobilitzant-se, i que ahir dilluns l'empresa els comuniqués que s'ho miraria. 

“Els treballadors van consensuar entre ells posar tots el multiplicador a 1,3 i a partir de divendres, en funció de si es continuen empenyent els preus a la baixa, faran una vaga indefinida”, explica Carmen Juares, secretària de noves realitats de treball de CCOO de Catalunya. 

Acusacions de subcontractació

Però aquest no és l'únic conflicte laboral que té obert l'empresa. Poc abans que entrés en vigor la llei rider (que prohibeix a aquestes plataformes operar amb treballadors autònoms), Glovo va anunciar que activaria un model híbrid: contractar el 20% del personal i permetre a la resta continuar sent autònoms. Per als sindicats, això implica que s'estan saltant la llei, però a banda, l'empresa té problemes fins i tot amb els treballadors en teoria contractats.

“Els contractes s'han fet a través d'una ETT, cosa que suposa una cessió il·legal de treballadors”, critica Juares. Davant d'això, els treballadors afectats han fet una mena de vaga de zel: s'han connectat a l'aplicació però han ignorat les comandes que hi han entrat. 

stats