ECONOMIA
Economia 17/11/2014

El temps que Núñez passarà a la presó: entre unes setmanes i un any i mig

L'expresident del Barça ha ingressat a Quatre Camins per complir una pena de dos anys i dos mesos de presó, però podria obtenir el tercer grau en poques setmanes o mesos

Laura Díaz-roig
3 min
Sis anys de presó L'empresari immobiliari i expresident del Barça, Josep Lluís Núñez, va sortir capcot ahir de l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaL'expresident del Futbol Club Barcelona, Josep Lluís Núñez, de 83 anys, i el seu fill, Josep Lluís Núñez i Navarro, han passat la primera nit a la presó de Quatre Camins, on van ingressar ahir al vespre nper complir una pena de dos anys i dos mesos de presó per la seva participació en una de les trames de corrupció més importants dels últims temps. La seva condemna per haver subornat inspectors d'Hisenda en un principi era de sis anys, però el Tribunal Suprem la va reduir en tenir en compte, entre altres aspectes tècnics, les dilacions indegudes –els fets van tenir lloc fa més de vint anys–.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Audiència de Barcelona va desestimar suspendre l’ingrés a la presó en considerar que les conductes havien estat "gravíssimes en termes de repercussió social i institucional" dels condemnats. Fa uns dies, la mateixa instància va descartar el recurs de súplica. Però, quin escenari s'obre ara per l'expresident del Barça i el seu fill? Experts consultats per l'ARA apunten que podrien passar entre unes setmanes –mentre es decideix si se'ls hi concedeix un tercer grau– i un any i mig a presó.

Període de classificació

Quan un condemnat ingressa en un centre penitenciari, la junta de tractament, formada per diversos tècnics –psicòlegs, juristes i metges–, ha de decidir el tipus de règim que haurà de seguir l'intern. Hi ha tres tipus de règim: tancat amb reforç de les mesures de seguretat, previst per a presos molt perillosos, tancat ordinari i tercer grau (obert, amb sortides durant el dia i el cap de setmana). Aquest procés de classificació durarà com a màxim dos mesos, que és el temps que té la junta per elaborar una proposta. Mentre no es prengui aquesta decisió, els Núñez restaran tancats a la presó. El centre de Quatre Camins disposa d'un mòdul de seguretat –on van membres de la judicatura o policies condemnats, un recinte aïllat de la resta de presos, amb qui no comparteixen cap espai comú–. També hi ha un mòdul d'infermeria, per a persones amb problemes de salut o d'edat molt avançada.

Accés al tercer grau

El tercer grau és el règim obert, al qual podrien accedir els Núñez un cop passats aquest màxim de dos mesos, ja que Serveis Penitenciaris podrien tenir en compte l'edat, el fet que la condemna sigui curta, o que es tracti d'un delicte econòmic i no de sang. En tots els casos es tracta d'un règim de semillibertat, però hi ha dos tipus: el règim obert, on l'intern surt a treballar durant el dia i torna a dormir a la presó i el cap de setmana el passa fora, i el tercer grau restringit, on els interns només surten en cap de setmana. En cas que els Núñez (o Núñez pare) accedís a un tercer grau podria canviar de centre penitenciari per facilitar-ne l'entrada i sortida.

La decisió de concedir un tercer grau la pren Serveis Penitenciaris de la Generalitat, basant-se en els informes dels tècnics experts. La fiscalia, però, la pot recórrer i un jutge de vigilància penitenciària la pot revocar. Aquest és el cas del que ha succeït amb els expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Roig i Manuel Herce, que van obtenir un tercer grau poc més d'un mes després d'entrar a la presó i va ser revocat pel jutge. I també és el cas de l'expresident balear Jaume Matas, a qui aquest dilluns el jutge també ha anul·lat el tercer grau.

Llibertat condicional

La llibertat condicional, segons el reglament penitenciari, es podrà concedir quan l'intern hagi complerts les tres quartes parts de la pena o les dues terceres parts. En aquest cas, amb una condemna de 26 mesos, podria arribar aproximadament passat l'any i mig des de l'ingrés. Abans d'això, però, l'intern haurà gaudit de permisos ordinaris d'entre tres i sis dies, ja que es tracta d'una progressió. El reglament penitenciari permet, segons l'establert al Codi Penal, certs beneficis als més grans de 70 anys per accedir a la llibertat condicional sense haver complert les dues terceres parts de la pena, sempre que es compleixin determinats requisits.

Tot i que el ventall de possibilitats és molt ampli, els experts apunten que, en un període de dos mesos els Núñez podrien accedir al règim obert o, en tot cas, a determinats permisos per no passar tot el temps en règim tancat.

stats