Fiscalitat
Economia Patronals 07/02/2023

Foment posa la directa contra els impostos propis de Catalunya

La patronal crearà una comissió d'experts per estudiar la fiscalitat catalana

2 min
Josep Sánchez Llibre en una imatge d'arxiu

BarcelonaFoment del Treball es torna a encarar amb la fiscalitat. La patronal de les grans empreses catalanes ha recordat aquest dimarts que "Catalunya té una càrrega fiscal excessiva que resta competitivitat al territori", i ha anunciat la creació d'un comitè d'experts per analitzar-la a fons. Alhora, la patronal ha reiterat la seva voluntat d'impulsar un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost temporal sobre les grans fortunes, el qual assegura que "vulnera la seguretat jurídica dels contribuents i la seva capacitat econòmica".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, "les dades de la fiscalitat catalana són esfereïdores". Pel que fa als impostos propis, "la Generalitat n'ha plantejat dinou, quatre dels quals han estat declarats inconstitucionals, de manera que en tenim quinze; la següent comunitat autònoma que té més impostos propis és l'Aragó, que en té set", ha dit el president de Foment.

Alhora, la patronal també ha criticat els impostos cedits i ha assegurat que són "molt més elevats a Catalunya". A tall d'exemple, "quan un català compra un habitatge usat, paga fins a un 66% més d'ITP comparat amb altres comunitats autònomes, com Madrid", assegura.

Per tot això, Sánchez Llibre ha dit que "cal un debat extens i exhaustiu sobre la fiscalitat que pateixen els catalans", cosa que considera "excessiva" i que "fa tirar enrere la inversió i les empreses que volen establir-se aquí". La patronal planteja que el comitè d'experts que s'encarregarà d'elaborar l'informe estigui format la primera quinzena de març i que l'estudi en qüestió es presenti a l'octubre.

Recurs d'inconstitucionalitat

L'impost temporal a les grans fortunes del govern espanyol també ha estat carn de crítiques per part de la patronal des que es va posar en marxa. Aquest dimarts, Foment ha presentat també un informe sobre els motius que fan inconstitucional aquest impost, elaborat pel conseller de presidència de la patronal i soci consultor de Roca Junyent, Manel J. Silva.

Segons Silva, Foment vol "que es compleixi el principi d’un sistema tributari just, que en cap cas pot ser confiscatori”, i ha remarcat que “també se suspèn el federalisme tributari, un element competitiu, que permet guanyar competitivitat”. En aquest sentit, des de la patronal impulsaran un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost que "a partir d'avui" començaran a plantejar als partits polítics i les comunitats autònomes.

stats