Patronals
Economia Patronals 12/01/2024

Oriol Guixà (La Farga) es perfila com el proper president de FemCat

Es preveu que succeeixi David Marín al càrrec a partir del 18 de gener, si el Patronat ho aprova

2 min
Oriol Guixà

La fundació privada d'empresaris de Catalunya FemCat ha de renovar la seva cúpula la setmana vinent. Segons ha pogut saber l'ARA, Oriol Guixà, el president de l'empresa de semielaborats de coure La Farga YourCopperSolutions, és qui sona amb més força per assumir la presidència de l'entitat, rellevant al càrrec l'actual president, David Marín.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts coneixedores de la situació asseguren que, tot i que s'ha de confirmar amb la votació del patronat, "ja està pràcticament fet, tot i que caldria aclarir alguns tecnicismes", ja que Guixà actualment no forma part del patronat, condició necessària per ser nomenat president. Amb tot, fonts consultades de FemCat no han volgut confirmar aquest extrem, i asseguren que faran pública la decisió el pròxim 18 de gener, després de la reunió del Patronat, que ha d'aprovar el nomenament.

Guixà (Barcelona, 1952) és un vell conegut al món empresarial català. Va estudiar enginyeria industrial i aeronàutica i va començar la seva carrera professional a l'empresa de motocicletes Montesa com a responsable del departament d'innovació. El 1978 es va incorporar a l'empresa industrial La Farga Lacambra, com es deia aleshores, com a accionista i director general. Va ser patró fundador de La Fundació La Farga i va crear amb socis locals dues noves companyies industrials de coure, una a la Xina i una altra als Estats Units.

A partir del 2007, Guixà va delegar la direcció general i va passar a ser conseller delegat del hòlding familiar, vicepresident de La Farga i un dels accionistes majoritaris. El 2016, després de la mort del president Vicenç Fisas, va ser nomenat president i director general del grup. A principis del 2017, va cedir a la seva filla Inka Guixà la direcció general del grup.

A banda de l'empresa familiar, Guixà també és vocal del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, membre del Comitè Executiu d'UPM (Unió Patronal Metal·lúrgica), conseller d'IWCC (International Wrought Copper Council), conseller assessor regional del BBVA i conseller del comitè del coure del LME (London Metal Exchange), entre altres.

Relleu a FemCat

La tradició de FemCat és que la cúpula es renovi cada dos anys; tot i que pot allargar-se a tres, que és la durada que estableixen els estatuts de l'associació. L'actual president, David Marín, propietari d'Inaccés, va assumir el càrrec el gener del 2022, succeint Elena Massot, qui sí que va esgotar els tres anys de presidència a causa de la crisi de la covid-19.

Guixà serà, si no hi ha sorpreses, el novè president de FemCat, entitat nascuda el 2004 i que va tenir Joaquim Boixareu (Irestal Group) com a primer cap visible. Normalment, les candidatures a FemCat es treballen internament entre el patronat (que també es renova parcialment quan entra un nou president) i els patrons d'honor (expresidents) i, posteriorment, se celebra una reunió a la qual poden assistir tots els socis. És llavors quan té lloc el nomenament, que enguany serà el 18 de gener a Vic (Osona, comarca on curiosament està la seu de La Farga).

FemCat es defineix com una associació independent "que pretén portar a terme i donar suport a iniciatives que serveixin pel progrés de la societat catalana". Entre els seus socis gestionen més de 500 empreses a Catalunya i representen més del 8% del PIB català. 

stats