LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 24/11/2016

Les petites i mitjanes empreses lideren la recuperació de l’economia

Després de patir amb més força la crisi, les pimes creixen el doble que les grans companyies

Júlia Manresa
3 min
Les petites i mitjanes empreses lideren la recuperació de l’economia

MadridEls que han patit més durant la crisi són els que estan fent més feina per recuperar-se. D’ençà que l’economia espanyola torna a créixer, les petites i mitjanes empreses han sigut la palanca que ha donat impuls al sector privat. Segons l’últim informe del Banc d’Espanya sobre empreses no financeres, el 2015 les companyies de menys de 250 treballadors van créixer més que les grans, tant pel que fa a resultats com a la creació d’ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades que ahir va presentar el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, el conjunt d’empreses no financeres de l’Estat van millorar el seus resultats prop d’un 28% el 2015, “una millora més accentuada en les pimes, que mantenen la tendència”. Concretament, les empreses de menys de 250 treballadors van millorar l’any passat un 48% els seus beneficis nets respecte al 2014, gairebé el doble que les grans, que van incrementar-los en un 24,8%. També en creació d’ocupació són les pimes les que empenyen amb més força. L’any passat van accelerar la contractació prop d’un 5% mentre que les grans empreses van quedar per sobre de l’1%. A més, també hi ha més empreses petites i mitjanes que van deixar enrere els números vermells. El 2015 hi va haver un 4,7% més de pimes que van tancar l’exercici en positiu, mentre que entre les grans aquest repunt va ser de l’1,7%.

També són les més vulnerables

Les raons d’aquesta acceleració són diverses. D’una banda, el 99% de les societats registrades a l’Estat són pimes, i aglutinen el 96% dels treballadors. Però, a més, també van patir amb més força la crisi econòmica. Segons el baròmetre Back to Basics presentat ahir per l’escola de negocis Iese, les grans empreses van aconseguir mantenir el nivell de facturació durant la crisi, mentre que entre el 2007 i el 2014, les petites i mitjanes la van reduir en un 32%. És a dir, les pimes són més sensibles al cicle econòmic i, per tant, més inestables.

De fet, aquest baròmetre alerta que les pimes van perdre competitivitat durant aquest període de temps perquè la mida i l’estructura de l’empresa influeixen en la capacitat de resposta i d’adaptació davant una recessió. També conclou que, com més petita és una empresa, més intensa és la pèrdua d’ocupació. Precisament per això també són les que ara es recuperen amb més força.

Així doncs, l’evolució dels resultats i activitats de les pimes i corporacions és un termòmetre complementari a les estadístiques macroeconòmiques. El 2015 va ser l’any en què el PIB espanyol va créixer amb més força des de l’inici de la crisi i també va ser un dels anys en què les empreses van registrar més bons resultats. Ahir l’Institut Nacional d’Estadística va confirmar que Espanya va créixer un 0,7% en el tercer trimestre, o un 3,2% si es compara amb l’any passat. Aquest és un avanç inferior al dels trimestres anteriors, en què s’havia crescut per sobre del 0,8%. La frenada s’està notant a les empreses, que han moderat el ritme de creixement durant el 2016. En aquest cas, el Banc d’Espanya només té dades de les grans empreses (i no de les pimes), que han crescut al voltant del 20%, mentre que el 2015 l’augment era del 28%.

“S’observa una moderació en la rendibilitat de les empreses”, explicava Hernández de Cos, que alhora sostenia que el creixement de l’economia espanyola encara és sòlid.

Però les xifres publicades per l’INE revelen la feblesa d’alguns indicadors i anticipen un creixement més baix per al 2017. Els analistes del BBVA Research van dir ahir que el progrés de l’economia espanyola es manté però “la seva composició empitjora”, i especifiquen que “la inversió i sobretot les exportacions deceben”. A més, també constaten que “el creixement es va sostenir gràcies a la creació d’ocupació”, que va avançar un 0,8%. Una ocupació que ve impulsada per la contenció salarial.

L’informe del Banc d’Espanya revela que les remuneracions mitjanes que paguen les companyies als seus treballadors van caure un 0,7% el 2015, mentre que el 2014 havien augmentat. Precisament ahir la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va afirmar que “la pujada salarial que s’ha de pactar aquest any ha de ser compatible amb la productivitat empresarial” perquè la seva recuperació és gràcies, en part, a la contenció.

stats