Immobiliari

El preu de l’habitatge triplica el seu creixement en ple boom de vendes

Els pisos ja pugen com abans de la pandèmia, però amb grans diferències geogràfiques

Barcelona“Hi havia dubtes sobre si la tensió en el preu de l’habitatge es mantindria després de la pandèmia. Sembla que la tensió es manté”. Així explica les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) Miquel Morell, vicepresident de la comissió d’economia territorial i urbana del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Unes dades que mostren que els preus no han deixat mai de pujar, però durant la pandèmia ho van fer a un ritme molt baix, el qual ara s’ha triplicat. Així, segons l’INE, si bé el primer trimestre d’aquest any van augmentar a Catalunya un 0,9%, el segon trimestre ho han fet un 3,2%; fins i tot a un ritme superior al del primer trimestre del 2020, just abans del gran esclat del covid.

Inscriu-te a la newsletter Alerta roja a l'automocióInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al comparar el comportament dels preus d’un trimestre a un altre, la distància amb el que passava en períodes anteriors és encara més remarcable: no es registrava un encariment pròxim al 2,5% entre un trimestre i un altre des de la tardor del 2018. Des de llavors la taxa amb prou feines ha crescut per sobre de l’1% i fins i tot va arribar a caure un 1,4% a finals de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, Catalunya és la vuitena comunitat amb l’increment intertrimestral més moderat, i queda només una mica per sobre de la mitjana espanyola (2,4%). Té també nou comunitats al davant amb encariments de preu més pronunciats en comparació amb el mateix període de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

Segons les dades de l’INE, comprar un habitatge a Catalunya era el juny d’aquest any un 3,2% més car que un any enrere i un 2,5% més que tres mesos abans. Tot això coincidint amb un període que diversos sectors professionals implicats en el mercat immobiliari han celebrat com el millor en vendes en catorze anys. Dilluns l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de Barcelona, afirmaven que el segon trimestre hi va haver un rècord en les operacions de compravenda d’habitatge: més de 22.000 immobles venuts, que superen els nivells prepandèmia i és la millor xifra per a un trimestre des del 2007. Ahir els registradors de la propietat ho corroboraven. La seva estadística indica que al juliol a Espanya les compravendes d’habitatge van créixer un 53,46%, fins a les 47.563 operacions.

Cargando
No hay anuncios

Les dades mostren que “el sector immobiliari ha aguantat el xoc de la pandèmia”, segons Morell. Una possible causa, apunta, és que encara “és un sector que continua sent un valor refugi d’inversió, especialment amb els tipus d’interès tan baixos”.

No obstant això, aquest economista indica que les dades de l’INE, malgrat que són fiables i ofereixen moviments de preus reals basats en les escriptures de compravenda i no en l’oferta dels portals immobiliaris, s’han de matisar. El primer punt a tenir en compte, diu, és que des de l’esclat de la bombolla immobiliària el mercat s’ha fragmentat i no és igual el comportament a Barcelona i la seva àrea metropolitana que en altres mercats locals, com poden ser Manresa o Lleida. I passa el mateix entre comunitats: l’evolució és molt diferent a Catalunya que, per exemple, a Castella i Lleó, la màxima exemplificació de l’Espanya buidada. 

Cargando
No hay anuncios

Rehabilitació i fons de la UE

Un altre aspecte sobre el qual alerta Morell és que alguns mesos creix més el preu dels pisos de segona mà que els d’obra nova. Això, diu, fa pensar que la producció d’obra nova en mercats metropolitans com el de Barcelona és molt minsa i que cal, per tant “prendre’s seriosament les polítiques de rehabilitació. “Els fons europeus Next Generation són una oportunitat”, diu, però alerta que “el sector de la rehabilitació pràcticament s’ha de crear de nou”, perquè és un negoci encara molt petit a Catalunya i Espanya.

Cargando
No hay anuncios
José García Montalvo, catedràtic d'Economia de la UPF: “La pressió sobre els preus continuarà”
  • 1. Per què pugen tant els preus?Hi havia una demanda acumulada durant la pandèmia que ara s’ha alliberat. Al créixer la demanda, els preus d’oferta pugen. A més, amb el tipus d’interès tan baixos i amb la borsa en màxims, els inversors tornen al sector immobiliari.
  • 2. Hi haurà una altra bombolla? Els preus de l’habitatge pugen a molts països a un nivell alt. Un 13% als Estats Units, un 15% als Països Baixos, un 9% de mitjana a l’OCDE. En aquests països l’increment ha començat abans, però havia d’arribar també aquío i la pressió sobre els preus continuarà.