Economia 28/05/2018

La prima de risc italiana torna a escalar per la incertesa política

L'indicador també puja a Espanya per l'efecte contagi

Natàlia Vila
2 min
Conte explicant la seva negativa a formar govern en una compareixença al Quirinal de Roma

BarcelonaLa treva als mercats italians ha durat només mig matí. La prima de risc pels bons d'Itàlia s'ha tornat a enfilar fins a superar els 230 punts aquest dimarts a la tarda. A primera hora del matí, la sessió havia començat més calmada que la setmana passada, per sota de la barrera dels 200 punts, a l'espera que els mercats coneguessin les últimes informacions sobre la política italiana, després que el partit Moviment 5 Estrelles i la Lliga renunciessin a formar govern.

La calma ha durat fins que el president d'Itàlia, Sergio Mattarella, ha convocat l'exfuncionari del Fons Monetari Internacional (FMI) Carlo Cottarelli i li ha encarregat la formació d'un nou govern al país. Cottarelli ja ha avançat que si no aconsegueix un acord per tancar els pressupostos tirarà endavant unes noves eleccions. Aquest punt ha tornat a desfermar la incertesa entre els inversors i ha fet repuntar la prima de risc.

Aquest indicador, que mesura quina és la percepció als mercats, compara l'interès de més dels bons sobirans amb venciment a deu anys –en aquest cas, els italians– amb relació amb els seus homòlegs alemanys, que són els que es consideren de referència.

En concret, la diferència entre el deute italià amb venciment a deu anys i el 'bund' ha escalat fins a superar els nivells de la setmana passada, quan va tancar a 206,90 punts bàsics.

Percepció de risc, també a Espanya

La sensació d'inestabilitat ha arribat fins a Espanya. A Madrid, la tensió per la situació política a Itàlia se suma a incertesa política pròpia. La moció de censura presentada pel PSOE i les condicions de Ciutadans han despertat la por entre els inversors.

Això ha fet que la prima de risc espanyola també torni a pujar per sobre dels 100 punts a mitja sessió. Una hora abans del tancament dels mercats aquest índex ha arribat fins als 116 punts. Tot i el contagi evident, la prima de risc espanyola es manté a la meitat que la italiana.

A l'Íbex-35 la jornada ha començat tranquil·la, remuntant lleugerament les pèrdues que es van acumular divendres fins a recuperar els 9.900 punts. A la tarda, l'evolució de la situació política itàlia també ha arrossegat el selectiu espanyol fins els números vermells. Una hora abans de tancar els mercats l'Íbex perdia un 0,50%, i fregava els 9.800 punts.

stats