Economia24/05/2016

Catalunya capta una de cada dues inversions a Espanya

Barcelona es converteix en la cinquena ciutat europea més atractiva per invertir, segons EY

Xavier Grau

BarcelonaCatalunya acapara quasi el 45% dels projectes d'inversió estrangera a l'Estat, i, a més, el nombre de projectes van en augment, segons un informe de la consultora EY, que avala les dades publicades recentment pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) que reflectia el 'sorpasso' de Catalunya avançant Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

'Sorpasso' de Catalunya a Madrid en inversió estrangera

Cargando
No hay anuncios

Segons l'informe publicat aquest dimarts per EY, el 2015 Catalunya va captar 111 projectes d'inversió estrangera, fet que suposa el 44,8% de tots els que van arribar a l'Estat, amb un augment del 2,78% respecte a l'any anterior.

Per contra, Madrid, que se situa en segon lloc, va captar 46 projectes d'inversió, amb un descens del 19,30%. Andalusia ocupa el tercer calaix del podi, amb 35 projectes i un augment del 169%, seguida del País Valencià, amb 13 projectes i un augment del 44%. El País Basc, amb 10 projectes, ocupa el cinquè lloc, però, com Madrid, també registra un descens, del 52%.

Cargando
No hay anuncios

A més, l'informe d'EY, indica que Barcelona és la cinquena capital europea més atractiva per invertir, fet que suposa escalar tres llocs en el rànquing, ja que l'any anterior ocupava el vuitè lloc. Per davant de Barcelona hi ha Londres, París, Berlín i Amsterdam. Madrid ocupa el vuitè lloc, al mateix nivell que Brussel·les i Roma.

L'any 2015 ha estat molt bo per a la captació d'inversió estrangera al conjunt d'Europa, segons aquest informe, ja que s'han captat 5.083 iniciatives i s'han creat 217.000 llocs de treball, amb un augment del 14% del nombre de projectes i del 17% en creació d'ocupació en comparació amb l'any 2014, segons l'estudi.

Cargando
No hay anuncios

El rànquing europeu l'encapçala el Regne Unit, amb 1.065 projectes d'inversió i un augment del 20%, seguit d'Alemanya, amb 946 projectes i un increment del 9%; França, amb 598 projectes i una caiguda del 2%, i Espanya, amb 248 projectes i un increment del 7%.

El nombre de projectes captats per Espanya se situen al nivell de l'any 2007, abans de la crisi, quan van ser 256, però per sota dels màxims dels anys 2011 i 2012, quan van ser 273 i 274, respectivament. El 2013 van ser 221, i el 2014, 232, per remuntar fins als 248 del 2015.

Cargando
No hay anuncios

Procedència dels projectes

En el cas de l'estat espanyol, el primer inversor estranger són els Estats Units, amb 43 projectes; seguits de França, amb 29 projectes; Alemanya, amb 26; el Regne Unit, amb 21; el Japó, amb 16, i Suïssa, amb 14.

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, el manufacturer va ser el que va atreure més projectes (46%), seguit de les finances i serveis de negoci (28%), els transports i les comunicacions (16%), el comerç i la indústria hospitalària (5%), la construcció (2%) i l'educació (2%).

L'informe d'EY reflecteix certa pèrdua de confiança dels inversors en Europa per la incertesa i riscos geopolítics. Així, quan als enquestats se'ls va preguntar si aquest any invertirien a Europa, només un 22% van dir que sí, el percentatge més baix des de l'any 2013.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, el 82% dels inversors confia que l'atractiu d'Europa per captar projectes d'inversió estrangera millorarà o, almenys, es mantindrà sense canvis els propers tres anys. Els factors que fan més atractiva Europa per captar inversions són les infraestructures de telecomunicacions, els nivells de competència dels treballadors, els transports i les infraestructures logístiques i l'entorn polític, jurídic i normatiu. Els factors que provoquen colls d'ampolla a la inversió són la manca de flexibilitat laboral, els costos laborals i l'impost de societats.

Els sectors més atractius

Cargando
No hay anuncios

Per al 2016 els enquestats indiquen com a àrees més atractives per invertir seran les tecnologies de la informació (35%), la indústria farmacèutica i la biotecnologia (24%), l'energia i les companyies de subministraments (21%), l'automoció (19%), i la banca, les assegurances i la gestió de patrimonis.