La inversió estrangera a Catalunya va augmentar fins a nivells rècord en plenes eleccions del 27-S

L'entrada de capital forani entre gener i setembre va ser la tercera més alta de la història. El 2015 podria ser l'any amb més inversió forània si es manté el ritme registrat en els nou primers mesos de l'any

La inversió estrangera va obtenir al tercer trimestre d'aquest any un dels registres més alts de la història tot i coincidir de ple amb la campanya electoral i les eleccions del 27 de setembre. En concret, entre juliol i setembre van arribar de fora 1.164 milions d'euros, la tercera xifra més alta en un tercer trimestre. Segons les dades oficials del Ministeri d'Economia, només en els tercers trimestres 2010 (quan el tercer trimestre va ser excepcionalment bo) i el 2006 hi va haver més inversió estrangera que enguany.

En total, durant els nou primers mesos de l'any la inversió estrangera es va elevar fins els 3.689 milions d'euros, una xifra pràcticament idèntica a la que s'havia registrat el 2010, que va ser l'any amb més inversió de la història. Això vol dir que, si es manté el ritme registrat en els nou primers mesos de l'any, la inversió forània podria marcar un nou rècord històric.

Les dades arriben en ple debat sobre l'impacte econòmic del procés sobiranista. Institucions com el Cercle d'Economia han assegurat que la declaració de ruptura aprovada al Parlament el passat 9 de novembre va provocar, des del primer minut, fuga d'empreses i congelació d'inversions. De totes formes, l'impacte de la declaració de ruptura en la inversió estrangera no es podrà veure fins que no es publiquin les dades de l'últim trimestre de l'any, cosa que passarà d'aquí tres mesos aproximadament.