Economia 20/11/2015

El Cercle d'Economia diu que la declaració de ruptura està provocant fuga d'empreses i congelació d'inversions

El club creu que les conseqüències negatives es multiplicarien si es formés un Govern que tingués el suport de la CUP i defensa que se celebrin noves eleccions

àlex Font Manté
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del Cercel d'Economia, Antón Costas, en la inauguració de les jornades de Sitges / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaEl Cercle d'Economia ha emès aquest divendres una nota d'opinió en la qual critica amb contundència la declaració de ruptura que Junts pel Sí i la CUP van aprovar el 9 de novembre. Segons el Cercle, en els onze dies que han passat des de llavors ja s'han pogut constatar "efectes negatius" en les "decisions empresarials d'inversió" i en la "localització de seus corporatives a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, creu que aquests efectes negatius es multiplicarien si es confirma la existència d'un govern de Junts pel Sí que tingui el suport parlamentari de la CUP. És per això que creu que és millor convocar noves eleccions.

La declaració, afirma el Cercle, "no només trenca la legalitat". "En no existir –afegeix– ni tan sols una

àmplia majoria social a favor seu, el risc de greu fractura social augmenta".

El Cercle recorda que abans de les últimes eleccions va demanar la convocatòria d'un referèndum en cas de victòria de l'independentisme. En aquesta ocasió insisteix en la necessitat que hi hagi una consulta "legal i acordada", una opció que recorda que no és il·legal.

Anàlisi: A l’empresariat li preocupa el qui... i el com

Aquestes són algunes de les principals frases de la nota d'opinió del Cercle, titulada 'Corregir el rumb de la política catalana':

  • "La junta directiva del Cercle d'Economia considera indispensable i urgent corregir el rumb que la política catalana ha emprès amb la declaració aprovada pel Parlament de Catalunya en la seva sessió constitutiva".
  • "Ateses les nostres responsabilitats empresarials i vinculació al món econòmic i financer podem afirmar que la ruptura de la legalitat que implica aquesta declaració ha tingut, des del primer minut de la seva aprovació, efectes negatius certs i objectius en les decisions empresarials d'inversió, així com en la localització de seus corporatives a Catalunya".
  • "La inseguretat jurídica i la incertesa empresarial que crea aquesta declaració són altament perjudicials (...) Però aquests efectes es magnificarien si es confirmés la formació d'un govern de majoria inestable, sotmès a condicions de termini i compromès amb polítiques i regulacions susceptibles de crear una forta incertesa en les empreses, els inversors i els estalviadors".
  • "Els resultats de les eleccions del 27-S han enfortit la posició de les forces polítiques partidàries de la independència (...) Però aquest enfortiment no pot ser entès com un xec en blanc per alterar de forma unilateral l'ordenament legal, tal com s'ha fet des del Parlament".
  • "Com ha assenyalat el Tribunal Constitucional en sentència recent, no hi ha res en la Constitució que impedeixi una consulta per conèixer les preferències dels ciutadans. Però, si és així, ha de ser legal i acordada".
  • "A Catalunya existeix un profund i ampli malestar social amb el funcionament actual de l'estat de les autonomies (...) Però el govern i els partits polítics d'àmbit estatal han estat renuents a donar resposta política a aquest malestar social. Aquest quietisme no ha fet més que augmentar la frustració i el malestar amb el funcionament del model".
  • "Pensem que les eleccions generals convocades per al proper 20 de desembre són el moment d'oportunitat per posar en marxa aquesta reforma política i territorial que permeti conciliar el principi democràtic amb el principi de legalitat (...) No fer-ho seria alimentar encara més la frustració i el malestar".
stats