Indústria
Economia 01/04/2023

Quins mercats tenen més potencial per a les empreses catalanes?

Catalunya augmenta la intensitat exportadora a la majoria de regions i la redueix a l'Amèrica Llatina

4 min
Contenidors al Port de Barcelona.

BarcelonaSi bé les exportacions catalanes fa anys que avancen a ritme de transatlàntic, Catalunya podria aprofitar millor les dinàmiques de les regions que impulsen la demanda mundial. L'Àsia i l'Amèrica del Nord són els territoris del món amb més potencial exportador per a les empreses catalanes, i especialment països com la Xina, l'Índia, les Filipines, el Vietnam, els Estats Units, així com els Emirats Àrabs Units i el Kazakhstan. A l'altra banda de la balança, hi ha mercats com el Marroc, Algèria i Tunísia, on les companyies de Catalunya exporten amb més intensitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és una de les principals conclusions de l'últim índex d'intensitat exportadora que ha elaborat Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat i al qual ha tingut accés l'ARA. Després de 12 anys encadenant rècords, amb l'excepció de la pandèmia, les exportacions catalanes estan a un pas de superar els 100.000 milions d'euros. Però com exporta Catalunya en comparació amb els països del seu entorn? ¿Aprofita prou aquestes dinàmiques?

L’índex d’intensitat exportadora de Catalunya al món
Dades del període 2019-2021 per països sobre la intensitat de l'índex i la seva tendència

La resposta és que sí: en comparació amb l'última edició de l'estudi, el 2019, Catalunya ha millorat la seva intensitat exportadora a totes les regions, amb l'excepció de la Unió Europea, on es manté estable, i de l'Amèrica Llatina, on s'ha reduït. "El que hem vist és que la resta de països d'Europa han reduït la seva intensitat: una possible explicació podria ser que la Xina té més preponderància en països emergents i està guanyat terreny respecte a Europa a l'Amèrica Llatina", explica a l'ARA el mànager d'intel·ligència estratègica d'Acció, Antoni Fita.

L'índex serveix per determinar si un país exporta més o menys a un mercat respecte a l'exportació mundial a la mateixa destinació, i es calcula per nou regions: la Unió Europea, la resta d'Europa, l'Àfrica del Nord, l'Àfrica subsahariana, l'Orient Mitjà, l'Amèrica Llatina i del Nord, Àsia i Oceania. Les dades catalanes s'han comparat amb les dels cinc principals països europeus –Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia i Espanya–, així com tres països europeus de dimensions més comparables amb Catalunya, com Àustria, Dinamarca i Finlàndia. Un índex igual a 1 indica que les exportacions d'un país cap a una destinació coincideixen amb la mitjana mundial; per sobre d'aquest valor significa que són més altes –intensitat alta– i, per sota, suposa que són més baixes –intensitat baixa.

Àsia i Amèrica del Nord

Els índexs d'aquest continent i subcontinent són els més baixos –0,24 i 0,27–, tot i millorar respecte a l'últim estudi d'intensitat exportadora. Catalunya ha augmentat aquest valor a la Xina, Corea del Sud, l'Índia, el Japó i Austràlia, però l'ha empitjorat a la majoria de països del sud-est asiàtic. Segons l'informe, hi ha marge de millora potencial a tota la regió, i en especial en aquells països de més dimensió i amb més perspectives de creixement: la Xina, l'Índia, Corea del Sud, el Japó, el Vietnam, Indonèsia, Malàisia i Austràlia.

En el cas d'Amèrica del Nord, on la intensitat també ha crescut, Catalunya presenta l'índex més baix entre els països europeus de referència, i té marge de millora potencial tant als Estats Units com al Canadà. Les altres regions on l'índex se situa per sota d'1 son l'Àfrica subsahariana, l'Orient Mitjà i l'Amèrica Llatina –aquests dos últims s'acosten a l'1.

"On tenim marge de millora és molt ampli, hem de posar l’accent en algunes regions. Prioritzem la Xina, l'Índia i el sud-est asiàtic, com les Filipines i el Vietnam, perquè és la regió més dinàmica de món i perquè el centre de gravetat econòmic s'ha traslladat a l’Àsia", afegeix Fita, que destaca una tendència mundial a la regionalització, és a dir, a l'establiment de vincles entre socis aliats.

En comparació amb els seus veïns europeus, Catalunya és dels pocs territoris que han augmentat la intensitat exportadora a l'Àsia, però ocupa la setena posició, només per davant d'Àustria i Espanya, però amb menys intensitat en el rànquing de l'Amèrica del Nord: és qui presenta l'índex més baix entre els països de referència. Catalunya lidera el rànquing de l'Amèrica Llatina, per davant d'Espanya, Itàlia i Finlàndia.

Àfrica del Nord i la Unió Europea

La regió mundial on Catalunya té una intensitat exportadora més gran és Àfrica del nord, amb un índex de 4,32, que ha augmentat respecte a les últimes dades i que fa que es mantingui en posicions capdavanteres entre els països de referència, només per darrere d'Espanya. Aquest comportament s'explica per l'increment d'aquesta intensitat al Marroc i a Egipte. La Unió Europea és la segona regió amb més intensitat exportadora de les empreses catalanes, on es manté per l'augment a països com França, Itàlia i Portugal i el retrocés en els països de l'Est i Grècia. També es manté un marge de millora potencial als països nòrdics i bàltics, que tenen intensitat baixa. Catalunya ocupa el segon lloc en el rànquing, en comparació amb els països de referència, en intensitat exportadora amb l'Àfrica del Nord i la Unió Europea, mentre que se situa en el cinquè amb la resta d'Europa.

Aquest indicador permet recomanar mercats amb un marge potencial de millora o una necessitat de més presència exportadora. "Treballem per definir l’estratègia d'internacionalització: prioritzem uns països on treballar intensament, i aquest estudi ens serveix de base per teixir-la de cara al 2024, tot i que no és l’única eina que tenim", conclou Fita.

stats