Economia 30/05/2012

Les 8 reclamacions que Brussel·les fa a Espanya a canvi de relaxar els objectius de dèficit

Apujar l'IVA, accelerar la reforma de les pensions i invertir en recerca, entre les més destacades

Ara
2 min

BarcelonaLa Comissió Europea preveu allargar un any l'objectiu del 3% del dèficit per a Espanya, fins al 2014. La Comissió ho ha anunciat en un document que incorpora un paquet de recomanacions perquè l'Estat torni a la via de l'estabilitat econòmica. La majoria de consideracions demanen al govern de Mariano Rajoy aprofundir en algunes de les reformes que ja ha començat a dur a terme, però també demana girs radicals en algunes altres, com ara un canvi de prioritats pel que fa a les inversions en recerca i en plans d'acció per als joves.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Anunciar un pla de pressupostos per al període 2013-2014 abans de finals de juliol i implementar l'estratègia fiscal prevista fins al 2013 per reafirmar les mesures dels pressupostos de 2012. A més, aplicar estrictament la llei d'estabilitat, sobretot en les comunitats autònomes. I establir un òrgan independent que analitzi, aconselli i monitoritzi la política fiscal.

2. Avançar l'allargament de l'edat de jubilació incidint en les mesures ja proposades, però tenint en compte l'empitjorament de l'economia espanyola, que obliga a posar l'accent en aquestes reformes i a accelerar-les.

3. Incrementar l'IVA i altres impostos amb menys impacte sobre el consum, com les taxes mediambientals, en lloc de les "taxes directes que frenen el creixement".

4. Implementar la reforma del sector financer deixant clara l'estratègia per sanejar els bancs que ho necessiten. Definir l'ús d'ajudes públiques.

5. Reformar el mercat laboral, amb més i més efectives polítiques actives d'ocupació, incrementant els cursos i els serveis d'orientació. Enfortir la connexió entre els diferents serveis d'ocupació, estatals i autonòmics.

6. Revisar les prioritats de despesa i recol·locar fons per a la recerca, la innovació i la gent jove. Fer un pla d'acció juvenil destinat a reduir el fracàs escolar i incrementar la participació dels joves en l'educació vocacional.

7. Mesures específiques contra la pobresa.

8. Liberalitzar els serveis professionals, reduir el temps per obtenir llicències de negoci i eliminar barreres per fer negocis. Simplificar les diferents regulacions i completar la interconnexió de gas i electricitat entre els territoris, alhora que s'adreça el dèficit tarifari.

stats