Economia 12/08/2020

El Regne Unit entra en recessió després d'un enfonsament rècord de l'economia

El PIB cau un 20,4% el segon trimestre per les mesures de confinament

Ara
2 min
Boris Johnson, aquest matí, en una visita al centre d'ambulàncies de Londres

BarcelonaLes mesures de confinament aboquen el Regne Unit a la recessió per primera vegada en més de deu anys. Un enfonsament històric del PIB britànic del 20,4% entre l'abril i el juny, segons l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS), ha confirmat aquest dimecres el segon trimestre consecutiu de contracció després que el país registrés els tres primers mesos del 2020 una baixada del 2,2%.

Malgrat les xifres trimestrals, l’economia va millorar al mes de juny, quan es van començar a suavitzar les mesures del confinament –el PIB va pujar un 8,7%–, i al maig va registrar un augment del 2,4%, mentre que a l’abril havia retrocedit un 20%.

Els sectors més afectats van ser l’hostaleria, amb una caiguda del 86,7%, el comerç minorista, que va disminuir un 20%, el transport, que va retrocedir un 30%, les activitats científiques i tècniques, que van caure un 20,4%, i l’educació, que va perdre un 34,4%. La construcció també va patir una davallada del 35% mentre que la indústria va caure un 20,2%.

Amb aquestes xifres, el Regne Unit lidera la llista de les economies més castigades per la pandèmia i supera la caiguda del 18,5% del PIB d'Espanya, així com els descensos del 13,8% a França i del 12,4% a Itàlia, i duplica la caiguda del 10,1% del PIB d'Alemanya. En el mateix període, l'eurozona va registrar una contracció del 12,1% i els EUA del 9,5%.

La crisi sanitària també ha afectat el mercat laboral del país deixant 22.000 persones sense feina el segon trimestre, cosa que suposa un nombre rècord de desocupats que no es registrava des del 2009, segons l'ONS, mentre que la taxa d'atur s'ha mantingut en el 3,9% gràcies a mesures com la suspensió dels llocs de treball.

stats