Economia 17/12/2016

Els salaris catalans cauen més que la mitjana espanyola

El tercer trimestre el sou brut mitjà va ser de 1.875 €

Júlia Manresa
2 min
Les comunitats on els costos laborals són més elevats són el País Basc, Madrid i Navarra, seguides de Catalunya.

MadridEl salari mitjà ha caigut a Catalunya un 1% el tercer trimestre d’aquest any. Concretament, l’import mitjà i brut que cada treballador percep en forma de sou, inclosos els períodes de descans, complements salarials i pagaments extres, ha perdut aquest punt percentual si es compara amb el mateix període de l’any anterior, i se situa en 1.875 euros mensuals. Aquesta davallada és superior a Catalunya que a Espanya, on de mitjana els salaris cauen un 0,3%, fins a 1.804 euros per treballador i mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és una de les principals conclusions que es pot treure de l’última enquesta de costos laborals i salarials publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Cal detallar que aquesta estadística diferencia els costos laborals (és a dir, el total que paga una empresa per a la contractació del treballador incloent-hi la cotització a la Seguretat Social, indemnitzacions, pagaments per incapacitat o, fins i tot, dietes, transport o despeses en material) i els salarials, que són estrictament els que el treballador percep com a salari.

Els costos laborals també cauen a Catalunya (-0,6%) lleugerament per sobre de la mitjana espanyola, que perd un 0,5%, i se situen en els 2.544,55 euros de mitjana al cosat dels 2.444,80 de l’Estat. En conjunt, Espanya registra el descens interanual més pronunciat des del quart trimestre del 2014 i encadena tres mesos consecutius en negatiu, després que ja es perdés un 0,2% el primer trimestre i un 0,1% el segon. Val a dir, a més, que Catalunya continua sent la quarta comunitat on els costos laborals globals són més elevats, per darrere del País Basc (2.919 euros), Madrid (2.879 euros) i Navarra (2.576 euros), i que no és de les que més veu caure aquest índex, ja que Andalusia i l’Aragó registren caigudes superiors al 2% i Madrid de l’1,4%.

Menys indemnitzacions

El component més important dels costos laborals no salarials són les cotitzacions a la Seguretat Social, que van caure un 0,3% el tercer trimestre d’aquest any si es compara amb el mateix període de l’any passat, fins a situar-se en els 589 euros a tot Espanya. Tot i això, el que més cau aquest trimestre és el preu que paguen les empreses per les anomenades percepcions no salarials, que retrocedeixen un 5%. Es tracta de les indemnitzacions per fi de contracte, pagaments compensatoris, roba de feina, etc., que cauen a causa del retrocés de les indemnitzacions per acomiadaments i altres percepcions.

stats