Economia 09/11/2018

Sánchez Llibre: “Mai hi va deixar d’haver seguretat jurídica a Catalunya”

Sánchez Llibre demana a l’ANC que no promogui boicots

àlex Font Manté
3 min
El nou president de Foment, Josep Sánchez Llibre

BarcelonaJosep Sánchez Llibre va assegurar que, quan fos president de Foment del Treball, no entraria en política, però ara per ara deu ser impossible escapar-se’n perquè, en la seva primera roda de premsa com a líder de la gran patronal catalana, els missatges més contundents que va llançar van ser, precisament, polítics.

El nou president s’ha marcat com a objectiu “prioritari” recuperar les seus socials de les empreses que l’han traslladat durant l’últim any. En la seva opinió, però, “la seguretat jurídica no ha deixat mai d’existir a Catalunya”, tampoc en els punts més àlgids del xoc de trens amb l’Estat, i això es demostra en el fet que “moltes empreses es van quedar”. “Una altra cosa -va afegir-és la sensibilitat dels empresaris davant del temor que la situació anés a pitjor”. Aquest temor explica, segons va deixar entreveure, la decisió de traslladar la seu que van prendre moltes empreses.

Sánchez Llibre té com un dels objectius del mandat que ara estrena el retorn d’aquestes seus, i per aconseguir-ho vol “crear un clima” perquè els que van marxar vegin que “Catalunya no anirà més enllà del que es va anar l’octubre de l’any passat”. Per això ahir va demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, que els ajudi a crear aquest clima. “Les empreses han de saber que poden confiar en la Generalitat”, va afegir. Segons va dir, que hi hagi pressupostos seria un dels elements que donarien tranquil·litat a les empreses.

El líder patronal també va criticar amb duresa la “inhumana” presó preventiva que pateixen tant els presos polítics catalans com “altres amics” que té en aquesta situació, en referència a l’expresident del Barça Sandro Rosell. “Sense sentència no hi hauria d’haver ningú a la presó: si no hi ha sentència, no sabem si hi ha delicte”, va afirmar. De fet, Sánchez Llibre també va entonar un mea culpa i va dir que el fet que existeixi la presó preventiva en els termes actuals és culpa del poder legislatiu, del qual ell mateix va formar part com a diputat del Congrés durant molts anys. “Vam legislar una presó preventiva que és una barbaritat”, va dir.

Per tancar el capítol polític, Sánchez Llibre també va criticar amb contundència el registre promogut per l’Assemblea Nacional Catalana per assenyalar les empreses que no van traslladar la seu després de l’1-O i, en conseqüència, boicotejar les que sí que ho van fer. “És una barbaritat i un error greu”, va assegurar. “Els boicots van contra la seguretat jurídica i contra l’economia productiva i pot ser que el que aconsegueixin és fer pagar els plats trencats als treballadors de les empreses”, va dir. Per tot plegat, va demanar a l’ANC que suspengui la campanya iniciada dijous.

Acords amb la Cecot i Pimec

En l’àmbit purament patronal, Sánchez Llibre té dues patates calentes que es resumeixen en una: solucionar els conflictes oberts que té amb la Cecot (una organització que va ser expulsada de Foment durant l’últim mandat) i amb Pimec (amb qui manté un contenciós per establir la representativitat de cada patronal i, en última instància, saber quants diners públics els correspon rebre a cada una d’elles).

En tots dos casos, el nou president de Foment va afirmar que veu possible trobar una solució. Sánchez Llibre creu que a Foment hi va haver un “sentiment de culpa” quan es va decidir expulsar la Cecot, però que treballarà per arribar a un acord que permeti satisfer aquesta patronal i, alhora, les organitzacions territorials (com la Foeg de Girona o la Cepta de Tarragona), amb les quals sovint xocava la Cecot a causa del seu creixement territorial.

stats