Economia 28/04/2021

El sector hoteler de Barcelona perd 2.100 M€ des de l'inici de la pandèmia

El Gremi d'Hotels xifra en el 70% els hotels tancats i avisa que les reserves per a l'estiu són "molt baixes"

ARA
2 min
Imatge d'arxiu d'un hotel de Barcelona durant la pandèmia.

BarcelonaEl sector hoteler de Barcelona ha perdut en els últims 15 mesos de pandèmia prop de 2.100 milions de facturació, cosa que suposa el 95% dels seus ingressos. Així ho ha detallat aquest dimecres el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, en una roda de premsa per fer balanç de la situació actual per a aquests establiments. Per començar, el representant del sector ha avançat que el 70% dels hotels estan tancats i "només 131 romanen oberts".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mestre ha apuntat que les mesures aplicades per contenir la pandèmia han anul·lat gairebé totalment l'activitat dels hotels de Barcelona. En aquest sentit, ha recordat que la seva principal font d'ingressos és el turisme internacional, que actualment no pot arribar, per la qual cosa "no es pot treballar". D'altra banda, ha assenyalat que les reserves de cara a l'estiu són "realment baixes" tenint en compte que el turisme estranger reserva amb mesos d'antelació. A aquest indicador, doncs, s'hi afegeix la incertesa i inseguretat perquè es puguin anul·lar a l'últim moment.

Pel que fa a l'ocupació, segons Mestre, actualment està entre el 10% i el 15% i "no s'espera arribar a més del 50% a l'estiu", tot i que fer previsions és difícil en la situació actual. La caiguda de l'activitat en nombre de turistes es reflecteix també en el nombre de pernoctacions: mentre que en condicions habituals en aquesta època de l'any arribarien a les 60.000 nits d'hotel, ara només n'hi ha unes 2.100.

El Gremi considera bàsic garantir les ajudes als hotels, un dels sectors més afectats per la pandèmia i reivindica que representen un 5% del PIB de la ciutat, amb una massa laboral d'entre 30.000 i 35.000 treballadors. No obstant això, el Gremi d'Hotels de Barcelona ha criticat que el suport econòmic no hagi estat a l'altura de les pèrdues. Malgrat que les han demanat a totes les administracions, Mestre considera que les ajudes que han arribat han sigut "pràcticament inexistents".

A l'espera de les vacunacions

El Gremi també s'ha referit a la caiguda dels preus en les nits d'hotels, ara entre un 50% i un 60% més econòmiques. De cara a la recuperació, el president ha assenyalat que el factor més determinant serà la vacunació, però ha defensat que el ritme "hauria de ser superior a l'actual". A més, ha reclamat que es transmeti el missatge que Barcelona és una destinació segura perquè tant els residents com els estrangers agafin confiança.

stats