Economia 01/01/2014

S'estrenen una trentena de taxes i torna successions

Amb els nous impostos el Govern preveu recaptar uns 55 milions d'euros, a més d'estalviar-se'n 27 milions

Ara
2 min
Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia.

BarcelonaEl Govern necessita continuar reduint enguany el dèficit, i en aquest context, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va introduir en els pressupostos del 2014 una trentena de taxes noves, amb les quals preveu recaptar uns 55 milions d'euros, a més d'estalviar-se'n 27 milions. No obstant, aquestes xifres poden variar, ja que les mesures no han entrat en vigor l'1 de gener. El recurs del PP als pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries farà que no entrin en vigor, previsiblement, fins a finals de gener. Aquestes noves taxes incrementen encara més l'alta pressió fiscal catalana i reduiran encara més el poder adquisitiu i la competitivitat de les famílies i empreses que les hagin de pagar.

Aquest gener torna successions, un impost polèmic perquè el primer govern de Mas, en plena onada de retallades, el va pràcticament eliminar. Ara la necessitat ha provocat que es torni a reformar per incrementar-ne la recaptació. Els fills, néts i pares deixen d'estar exempts al 99% i pagaran una taxa més o menys alta en funció de l'import de l'herència. En canvi, els cònjuges en queden exempts al 99%. Per exemple, si un fill rep una herència de 200.000 euros, pagarà només 7 euros d'impost de successions. Si rep mig milió d'euros -la meitat en concepte d'habitatge habitual-, n'haurà de pagar 1.433, en lloc dels 12 que havia de pagar el 2013. Amb una herència d'un milió -mig en concepte d'habitatge habitual-, l'impost serà de 9.702 euros, en lloc dels 118 dels últims anys. Es calcula que aquests canvis facin triplicar el nombre de declarants de l'impost.

Entre les noves taxes, la que més polseguera va aixecar és l'anomenada eurovinyeta, el peatge que hauran de pagar els camions que passin per la C-25, l'Eix Transversal, que pagaran per l'ús de la via i la contaminació. Tot i que ha d'entrar en vigor al gener, s'ha de desenvolupar i encara no s'han instal·lat els peatges o el sistema per controlar i cobrar la taxa als camions.

En l'àmbit administratiu, el Govern farà pagar per fer alguns tràmits. Per exemple, cobrarà 7 euros a les persones que demanin la renovació o la reposició de la targeta sanitària per pèrdua, robatori o deteriorament, mesura que tindrà un escàs impacte positiu en les arques de la Generalitat. També s'haurà de pagar pels informes d'estrangeria (35 euros) i per demanar una subvenció en matèria cultural, per pagar la tramitació (entre 15 i 250 euros).

Per demanar medicació i arbitratge també s'hauran de pagar taxes. Qui vulgui que la Generalitat faci de mediadora en conflictes laborals, en problemes col·lectius previs a la via judicial laboral, convocatòries de vaga o tancament patronal, haurà de pagar 300 euros. A més, el Govern cobrarà 800 euros per emetre laudes arbitrals quan hi hagi discrepàncies per la no aplicació de les condicions laborals pactades en un conveni col·lectiu.

L'ús dels Mossos d'Esquadra en activitats extraordinàries, com vigilar un rodatge o un esdeveniment esportiu que requereixin més recursos de l'habitual, així com escortar un transport especial, es pagarà amb 35 euros per agent i hora. S'estima que el Govern recaptarà 200.000 euros a l'any amb els dispositius especials per als partits d'alt risc de Barça i Espanyol.

stats