Tecnologia

Aliança per impulsar la indústria catalana dels xips: "Tenim els ingredients, falta cuinar-los"

El sector dels semiconductors agrupa 256 empreses i centres de recerca i genera 4.600 llocs de treball a Catalunya

2 min
Semiconductors . Xips

BarcelonaUn sector que agrupa 256 empreses i entitats a casa nostra i genera 4.600 llocs de treball però que necessita deixar enrere la fase del "potencial" per començar a complir amb les promeses de ser "líder" i "referent" en les pròximes dècades. La Generalitat –amb un executiu en funcions després de les eleccions del 12 de maig passat– ha presentat aquest dimarts l'Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya, un full de ruta que forma part del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 per posicionar el Principat "internacionalment com un pol de coneixement, activitat econòmica i infraestructures relacionades" amb aquesta indústria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest objectiu no interessa només al Govern català, sinó que per complir amb un propòsit tan ambiciós també s'hi han sumat els centres de recerca i empreses que es dediquen a desenvolupar aquesta tecnologia. A l'acte hi han participat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, i el conseller d'Universitats, Joaquim Nadal, així com representants de companyies del sector com Semidynamics, Qilimanjaro, Ideaded o Inbrain. Tots ells han celebrat que l'impuls dels fons antipandèmia ha suposat una bona empenta per al sector, però han reconegut que hi ha molta feina a fer.

Per exemple, Mas Guix ha lamentat que, malgrat que el 38% dels recursos del PERTE dels xips –el més gran, amb prop de 12.250 milions d'euros– s'ha assignat a projectes nascuts a Catalunya, la seva execució real encara és "molt baixa". La consellera ha tornat a criticar que hi ha un percentatge elevat d'aquests fons que "s'estan quedant deserts" i ha reclamat PERTEs territorials que puguin aprofitar aquests diners públics. Torrent ha remarcat les xifres aportades per un informe elaborat per Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Govern, segons el qual aquesta indústria ha sumat 130 noves empreses en només dos anys. En conjunt, el sector va sumar un volum de negoci de 302 milions d'euros.

Més professionals i màsters específics

Per què les administracions, el món de la recerca i els actors privats tenen tanta urgència en dissenyar i produir semiconductors cada cop més de "quilòmetre zero"? En els últims anys ha quedat clara la importància geopolítica d'aquests materials, que permeten controlar els corrents elèctrics de manera molt precisa i són indispensables perquè els xips puguin processar, emmagatzemar i transmetre dades. Com ha remarcat Roger Espasa, conseller delegat i fundador de Semidynamics, aquest "sector és un esport molt car" que requereix "inversions enormes, molt per sobre d'altres". Així i tot, ha defensat que Catalunya té els "ingredients" –"una estructura docent molt bona", i ara l'afegit del màster interuniversitari en enginyeria de semiconductors i disseny microelectrònic–, però falta "començar a cuinar la recepta" per dissenyar i fabricar xips amb ADN català.

stats