Economia 13/10/2017

531 empreses s'han endut la seu social de Catalunya des de l'1-O, segons els registradors

La gran majoria de trasllats a altres ciutats d'Espanya es van produir entre el 9 i l'11 d'octubre

Ara
2 min
La primera entitat catalana alerta dels baixo preus.

BarcelonaL'èxode d'empreses catalanes durant aquests últims dies no tan sols ha afectat les grans companyies, que van obrir la veda. Des que es va celebrar el referèndum de l'1-O, fins a 531 empreses catalanes han traslladat la seu social a altres ciutats d'Espanya, segons dades del Col·legi de Registradors d'Espanya extretes dels quatre registres mercantils de Catalunya (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida).

La majoria d'aquestes societats (524 empreses) van efectuar el trasllat entre el 9 i l'11 d'octubre. Aquesta xifra, però, podria ser superior, perquè les dades de l'11 d'octubre (últim dia disponible als registres mercantils) no inclou informació de Tarragona i Lleida.

El dia més crític va ser precisament el 9 d'octubre, la jornada prèvia a la sessió del Parlament català on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia de fer la declaració d'independència. Aquell dia es van traslladar fins a 212 empreses. El 10 d'octubre el nombre de trasllats de seus socials va ser de 177 i el dia 11 se'n van comptabilitzar 135.

La gran majoria de grans empreses, però, ja va fer efectiu el trasllat dies abans de la declaració de Puigdemont al Parlament. CaixaBank i el Banc Sabadell van donar el primer pas anunciant el 5 d'octubre que marxarien de Catalunya. L'entitat catalana presidida per Jordi Gual va fixar la seu social a València i la de Josep Oliu ho va fer a Alacant.

En els dies posteriors, 4 de les 5 empreses catalanes de l'Íbex-35 que encara no havien mogut fitxa van traslladar-se a Madrid. És el cas de Cellnex, Abertis, Colonial i Gas Natural. L'única excepció és la farmacèutica Grifols, que, com va avançar l'ARA, mantindrà el domicili social al carrer Jesús i Maria de Barcelona.

stats