Immobiliari
Economia 22/05/2023

Triar llogater per la seva reputació digital, la iniciativa de sis immobiliàries catalanes

Les impulsores de Blas, que cobreixen el 80% del mercat a Barcelona, busquen aportar "confiança" al propietari

3 min
La inmobiliària Fòrum del Mar anuncia la venda i lloguer de pisos amb un rètol escrit en castellà, xinès i anglès.

BarcelonaAccedir o no a un habitatge de lloguer pot dependre del teu comportament a Wallapop, Cabify o Uber. Aquesta és la idea de Blas, una plataforma de lloguer residencial basada en la reputació digital. Al darrere hi ha sis immobiliàries catalanes que cobreixen el 80% de la quota de mercat a Barcelona. L'objectiu? Combatre la falta de confiança dels propietaris a l'hora d'arrendar els seus immobles.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Blas ve a solucionar la problemàtica actual de molta demanda i poca oferta. Hi ha poca oferta perquè els propietaris desconfien dels inquilins, tenen por d'impagaments i ocupacions, i fins ara el procés actual fa que entri gent al seu habitatge sense tenir-ne informació", explica el seu conseller delegat, Jaime Aparicio, a l'ARA. Darrere el projecte també hi ha el corporate venture builder Byld, i les sis immobiliàries són Forcadell, Anzizu, Amat, Arnal, Masifill i Bourgeois.

Blas convida els inquilins que busquen pis a crear-se un perfil amb informació personal, professional i financera, així com dels seus interessos i preferències, amb l'afegit d'un rastre de reputació digital format per les valoracions que els han fet anteriors propietaris. Amb això, es generen alguns ràtings que el propietari té a l'abast, aglutinats en el que es denomina el Passaport Blas, per cribrar quin és l'inquilí més adequat per al seu pis. La plataforma està treballant per incloure les reputacions dels inquilins en aplicacions com Wallapop, Uber i Cabify.

Eficiència i gestió

La plataforma està pensada per a la gestió de lloguers de petits propietaris –aquells que tinguin entre un i cinc habitatges–, que representen el 94% del parc immobiliari de lloguer residencial a Espanya, però també obren el seu ús a grans tenidors i professionals.

Aparicio explica que amb aquesta plataforma es busca que el procés de cribratge sigui més simple i eficient per al propietari, i que alhora l'inquilí accedeixi a un mercat amb millors condicions, ja que es pretén incentivar l'oferta. Blas també s'ofereix com a eina de contacte entre les parts i permet gestionar pagaments mensuals, factures, documentació, incidències i també contractar serveis de neteja o lampisteria.

"És una start-up que llancem ara al mercat. És una manera d'acostar-nos a clients que se'ns escapen perquè són més tecnològics, és buscar segments de clients de fora del nostre mercat habitual. La diferència principal és que hi haurà una anàlisi del perfil digital que en general el sector no fa de forma sistemàtica", explica en declaracions al diari ARA el director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes.

La iniciativa està disponible a Barcelona i Madrid, i preveu entrar en funcionament a ciutats com València, Màlaga i Saragossa; i en un futur pròxim els seus fundadors tenen la idea de cobrir tot el territori estatal. Blas ha aixecat finançament per un import aproximat de 400.000 euros amb una ronda pre-seed, amb el Grup HD com a lead investor. També hi ha al darrere el president de l'Associació Nacional d'Agents Immobiliaris (API), Vicenç Hernández, i el hub Innomads. Ara n'ha oberta una altra per 500.000 euros per invertir en tecnologia.

"Un interès legítim"

El professor col·laborador de la UOC i advocat del despatx Croma Legal Sergio de Juan-Creix, considera que es tracta d'una iniciativa lògica que neix d'un interès legítim: el propietari vol conèixer qui li llogarà el pis. "Plataformes com Wallapop i Airbnb funcionen amb reputació, i això és una mica el mateix, ja que actualment al mercat de l'habitatge ja hi ha una tendència de processos de selecció", assegura en declaracions a l'ARA.

En matèria de protecció de dades, De Juan-Creix adverteix que el fet que les dades siguin a Google no vol dir que es puguin fer servir. Per poder tractar-les hi ha uns principis, com ara la minimització, que fa referència al fet que només pots utilitzar les que són necessàries per a una finalitat. De fet, Blas fa servir només aquelles dades que l'inquilí està disposat a donar.

"Si ets inquilí i no tens res a amagar, no has de tenir cap problema per ser transparent. Si tens alguna cosa a amagar, això és el que volem evitar. No volem que aquest perfil de persones arribi als nostres propietaris", afegeix Aparicio.

Crítiques del Sindicat de Llogateres

Per al portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, aquesta iniciativa és "clarament una vulneració del dret a la intimitat i un abús de la situació de poder en què es troben les immobiliàries quan busques pis", segons explica en declaracions a l'ARA.

Aragonès argumenta que aquest tipus d'eines el que fan és amplificar el poder de discriminació de les immobiliàries, ja que quan una persona busca pis es troba en una situació especialment dèbil. "És especialment preocupant; diran que no estàs obligat a compartir la informació, però si no la comparteixes ells no estaran obligats a llogar el pis, i això fa que et trobis en debilitat i indefensió davant la seva situació de poder".

stats