Habitatge
Economia 30/03/2023

L’oferta de lloguer, en un punt "crític"

Amat alerta que l’arrendament dels últims cinc anys se situa en mínims i condiciona els nous contractes

2 min
A la ciutat de Barcelona hi ha ara mateix prop de 24.000 pisos en lloguer, el doble que abans de la pandèmia, segons dades d’Idealista.

Barcelona"En 75 anys d’història d’Amat mai havíem tingut tan poca oferta disponible". És l'avís d'aquesta immobiliària familiar catalana sobre el mercat de lloguer a la província de Barcelona, que situa en un moment "crític". De fet, el segon semestre del 2022 ha estat el pitjor en oferta disponible dels pisos que gestiona des del 2018, cosa que ha condicionat les possibilitats de fer nous contractes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És el reflex de la inestabilitat jurídica i la pressió que hi ha sobre els petits propietaris: es deixa d’invertir i, per tant, de generar nova oferta; es venen els immobles que abans eren de lloguer i es destinen a altres modalitats, com el lloguer de temporada, turístic o el coliving", ha explicat el director general, Guifré Homedes, en roda de premsa aquest dimecres. Les conseqüències es noten al mercat veí: en els últims dos anys s’han venut el doble d’habitatges respecte a la mitjana dels últims set anys.

L’altra tendència que agreuja aquesta escassetat en l’oferta és que s’ha trencat la flexibilitat intrínseca del lloguer: ningú marxa del seu habitatge per manca d’alternatives al mercat per canviar-se. "Quan algú marxa abans de la finalització del contracte generalment és perquè ha comprat, canvia de pis de lloguer o perquè torna a casa els pares. Les renúncies estan a mínims històrics, la gent no es mou, perquè hi ha poca oferta. Això fa que la cartera estigui travada: els pisos no surten al mercat", conclou Homedes.

Aquest escenari fa que les previsions d'Amat per al 2023 siguin força negatives: a escala particular espera tenir entre 150 i 200 immobles menys al mercat que el 2022, quasi la meitat, i en l'àmbit general augura un augment dels preus. La immobiliària espera un any amb una reducció "molt significativa" de l’oferta disponible, fet que pot derivar en més tensions de preu i, per tant, socials. Per a Homedes, la futura llei d’habitatge no inclou cap mesura que hagi de resoldre aquest problema.

Un any atípic

El 2022, en el que s'han formalitzat un 9% menys de contractes, va arrencar amb un ritme similar al d’altres anys, però de mica en mica l’oferta ha anat disminuint, mentre que la demanda "ha estat i continua sent alta". L’exercici, amb bona activitat, s’ha caracteritzat per l’entrada significativa d'inquilins estrangers al mercat de lloguer, sobretot a Barcelona –on van representar el 43% dels contractes firmats per Amat Immobiliaris–, mentre que l’edat mitjana dels llogaters va augmentar respecte al 2021. Pel que fa a la compravenda, el mercat de segona mà ha registrat un molt bon any tot i afluixar al darrer trimestre, amb un creixement anual del 21%, mentre que el d'obra nova va experimentar una aturada en sec al març per l'increment dels costos de construcció que va durar fins a la tardor.

Homedes ha lamentat l'absència d'un parc públic d'habitatge que faci de regulador i la pèrdua de "grans oportunitats" per generar-lo, especialment quan es va crear la Sareb. També ha criticat els pocs incentius en rehabilitació d'habitatges i la falta d'inversió en eficiència energètica.

stats