Economia 16/01/2014

"Si la UE ens expulsa i ens prenen la ciutadania espanyola, vull veure la cara de Camacho": Sala i Martín al debat 'I ara què?', en 10 frases

L'economista diu que "a Espanya hi ha un capitalisme castís: qui triomfa és qui té avals públics o permisos"

Ara
2 min
Xavier Sala i Martín / PERE VIRGILI

BarcelonaEl professor de la Universitat de Colúmbia Xavier Sala i Martín, conjuntament amb el professor de la Universitat de Barcelona Germà Bel, ha participat aquest dijous en el segon debat 'I ara què?', organitzat pel diari ARA, sobre els models econòmics de futur per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes són algunes de les frases més destacades de la seva intervenció:

1. El model actual a Espanya: "Hi ha un capitalisme castís: qui triomfa és qui té avals públics o permisos".

2. "Tenim un model que no funciona i les reformes que s'han de fer no caben dins d'Espanya".

3. "No té sentit que la carretera que posa l'Estat per exportar a Europa sigui la N-II".

4. "Si la UE expulsa Catalunya [arran de la independència], guardeu-vos el passaport espanyol. L. Segons el professor, la Constitució espanyola és la principal garantia que Europa no pot limitar els moviments dels ciutadans d'una Catalunya independent dins de la UE.

5. "Si no ens quedem una part del deute, Espanya té un problema gravíssim". Sala i Martín afirma que l'estat espanyol haurà de negociar els termes de la independència, perquè si no serà inviable econòmicament.

6. "El 72% de les noves idees que es generen a les empreses vénen del seus treballadors", ha defensat Sala i Martín, que considera que cal potenciar que les empreses escoltin les iniciatives dels seus empleats.

7. "L'Estat ha fet de Homer Simpson i ens ha fotut les pensions", ha explicat el professor, en referència al fons de les pensions que l'Estat ha fet servir per comprar deute públic, quan li han preguntat des de l'audiència si un estat català podria pagar els seus jubilats.

8. "En el pitjor dels casos, el dèficit d'una Catalunya independent seria de l'1%". Això suposaria que l'estat català s'endugués la part proporcional del deute espanyol. Si no fos així, hi hauria superàvit.

9. "En aquest món no podem competir abaixant salaris. Només fent les coses diferent, innovant".

10. "Si desenes d'experts van comprar accions de Nokia i BlackBerry, què collons ha de saber un ministre del futur de l'economia catalana?".

stats