Economia 03/12/2018

La venda de cotxes encadena tres mesos de caigudes a Catalunya

El sector ho atribueix a la incertesa sobre el futur del motor de combustió

Xavier Grau
2 min
Més de 30 marques diferents posaran a la venda 3.500 cotxes al Saló Ocasió.

BarcelonaLes matriculacions de turismes a Catalunya van caure un 14% al novembre respecte al mateix mes de l'any anterior, amb 14.837 unitats, segons les dades publicades aquest dilluns per la patronal de constructors Anfac, la de concessionaris Faconauto i la de venedors Ganvam.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquestes dades s'encadenen tres mesos de caiguda de vendes –setembre, octubre i novembre– després de la forta pujada del mes d'agost, just abans que entrés en vigor la nova normativa d'emissions WLTP.

A més, en el cas de Catalunya les dades acumulades del gener al novembre indiquen que s'han matriculat 171.521 turismes, una xifra que suposa un 1,7% menys que el mateix període de l'any passat.

En el cas del conjunt de l'Estat, la venda de cotxes també va caure al novembre, un 12,6%, amb un total de 91.063 unitats. Però en el conjunt de l'any, a l'Estat encara creix el nombre de matriculacions, un 8%, fins a 1.222.147 unitats.

El descens de les matriculacions els últims mesos s'ha atribuït fins ara a l'entrada en vigor de la nova normativa d'emissions WLTP del mes de setembre, que va fer que molts compradors avancessin la decisió de compra als mesos previs.

Però les patronals avisen que a aquest fenomen s'hi suma una nova situació, amb els anuncis com el del govern espanyol de prohibir la venda de cotxes amb motor de combustió a partir del 2040, cosa que genera incertesa sobre el futur del sector.

La directora de comunicació d'Anfac, Noemí Navas, atribueix la caiguda de vendes en part a l'efecte de la nova normativa, però també a "la incertesa que viuen el mercat i els consumidors". Per a Navas, les notícies sobre les prohibicions als motors de combustió, juntament amb les informacions sobre un creixement econòmic més baix, afecten la decisió de compra perquè "la confiança del consumidor s'està deteriorant".

Explica una cosa semblant Raúl Morales, director de comunicació de Faconauto, que considera que la caiguda del novembre no es pot atribuir, com al setembre i l'octubre, a la nova normativa d'emissions, "sinó principalment a la desconfiança que està provocant en el consumidor el clima negatiu al voltant de l'automoció".

Crisi del dièsel

Les dades demostren una forta crisi de la tecnologia dièsel. A Catalunya la venda de turismes amb motor de gasoil va caure un 47,2% al novembre i un 36,8% des del començament de l'any, mentre que la venda de turismes de motor de gasolina va augmentar un 7,8% al novembre i un 25,7% des del principi del 2018.

A Espanya la venda de dièsels s'ha desplomat un 40% al novembre i quasi un 20% des del principi de l'any, mentre que la venda de cotxes de gasolina ha crescut un 6,5% al novembre i un 91,8% des del començament del 2018.

stats