03/05/2022

Les dones, a un pas de perdre un dret fonamental als EUA

2 min
El Tribunal Suprem està disposat a anul·lar la Roe v. Wade segons un esborrany de document filtrat

BarcelonaLa filtració d'un esborrany de sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units en què deroga el dret a l'avortament i obre la porta als estats que ho vulguin a il·legalitzar-lo o restringir-lo al màxim ha provocat un terratrèmol als Estats Units. La sentència definitiva s'espera per al juliol, però a hores d'ara sembla confirmat que hi ha una majoria de cinc magistrats contra tres (amb un que no s'ha posicionat) que donaria suport a la derogació d'un dret que es va aprovar el 1973 amb la famosa causa coneguda com a Roe contra Wade. Aquesta sentència va ser confirmada posteriorment el 1992 i ha suposat un dic de contenció contra els intents més reaccionaris de prohibir o restringir l'avortament. Ara, però, les dones dels Estats Units estan a un pas de perdre un dret fonamental, sobretot les que viuen en estats de majoria republicana, un fet que suposaria el retrocés més important en dècades.

La sentència és producte de la majoria conservadora que hi ha ara mateix al Suprem nord-americà, de 6 contra 3, i que es fonamenta en els tres nomenaments que va fer Donald Trump durant el seu mandat. Recordem que el càrrec de magistrat del Suprem és vitalici, i que els presidents tenen la potestat de fer nomenaments quan hi ha una baixa sempre que obtinguin l'aval del Senat. Així, per exemple, Trump va aprofitar la mort de la històrica magistrada progressista Ruth Bader Ginsburg, pionera en la lluita pels drets de les dones, per nomenar una jutge ultracatòlica i antiavortista. Aquest sistema fa que encara que els Estats Units tinguin avui un president demòcrata i una majoria demòcrata al Congrés i al Senat, el Tribunal Suprem pugui imposar la seva lectura reaccionària de la Constitució i recular en el que es consideraven drets consolidats i no amenaçats. Cal subratllar que ni tan sols en temps de Ronald Reagan aquests drets van ser qüestionats pel Suprem.

Si es confirmen els mals auguris de la sentència es demostraran diverses coses. La principal és que és falsa la idea que la humanitat progressa de forma lineal, i que els drets guanyats no poden ser arrabassats. La segona és que l'onada reaccionària que estem vivint actualment afecta principalment els drets de les dones, a les quals aquests sectors veuen com una amenaça per a l'statu quo patriarcal. Ho estem veient a Espanya amb la batalla de Vox contra les lleis contra la violència de gènere i també amb els intents que hi ha hagut al Tribunal Constitucional, sortosament sense èxit, de tombar la llei de l'avortament de Zapatero.

Els Estats Units, el país que es considera cridat a exercir el lideratge d'Occident en la lluita per la democràcia i els drets humans a tot el món, són avui una societat fracturada on s'enfronten dues visions contraposades de la realitat. A les últimes eleccions es va imposar la visió més oberta i liberal, però recordem que Trump va aconseguir 75 milions de vots, un 47%. Ningú pot assegurar que els republicans no tornin a guanyar. Per això és tan important que la societat nord-americana prengui consciència del que està en joc, que és, per exemple, la base mateixa dels drets de les dones.

stats