06/01/2024

Israel ja ha començat a perdre

2 min
Veïns de Jabalia, al nord de la franja de Gaza, transporten el cos d'una dona morta en un atac israelià.

La brutal i abassegadora revenja de l’Estat d’Israel contra el grup terrorista Hamàs ha provocat un drama humanitari palestí amb més de 22.000 morts –el 70% dones i menors d’edat–, centenars de milers de desplaçats i dos milions de persones sense llar –el 60% dels edificis estan destruïts– ni menjar, aigua i medicines. Un panorama de dolor i desolació que està deixant Israel cada cop més aïllada davant l’opinió pública internacional.

El bloc occidental, tot i que amb moltes fissures i dubtes, li manté el suport, amb els EUA al davant i Europa dividida. Cada cop li costa més justificar-se. Les grans organitzacions humanitàries, començant per la Creu Roja, no han dubtat en denunciar l’acarnissament israelià amb una població pràcticament indefensa, com també ho ha fet el secretari general de l’ONU, António Guterres. Fins i tot dins d’Israel cada cop se senten més veus crítiques amb una actuació que, a banda de ser censurable des del punt de vista ètic, també ho és en termes pragmàtics: acabarà generant més inseguretat als seus habitants.

L’obcecació del primer ministre Benjamin Netanyahu i del seu govern radicalitzat sens dubte li està donant el control de Gaza, però a costa d’un futur molt incert per al seu país i per a tot el Pròxim Orient. La seva victòria militar se li està girant ràpidament en contra. D’aquí que la primera proposta israeliana pensant en l’endemà del conflicte hagi estat que una força especial internacional es faci càrrec de la reconstrucció de la Franja. Una petició que frega el cinisme i que costarà de pair: jo destrueixo i vosaltres reconstruïu. I una petició que xoca amb la que ha fet Sud-àfrica, que ha denunciat Israel davant el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ): l’acusa de cometre genocidi. El judici començarà aquest mateix 11 de gener. Sud-àfrica no és un país qualsevol. Va saber acabar amb l’apartheid i és una potència emergent al costat dels altres BRICS –la Xina, Rússia, l’Índia i el Brasil–, entre els quals ha estat el més actiu contra Israel. 

Sí, algú haurà de reconstruir Gaza per als palestins, però caldrà veure quin preu polític i econòmic exigeix la comunitat internacional a Israel, que amb la resposta atroç que està donant a l’atac terrorista de Hamàs està perdent la legitimitat històrica que li podia restar i que la va portar a ser una de les fundadores, després de l’Holocaust, del mateix TIJ on ara serà jutjada. Un pronunciament en contra d’aquest tribunal de l’ONU pot suposar una nova pressió a l’administració Biden perquè retiri el suport a Israel. Netanyahu faria bé de prendre’s seriosament aquesta amenaça diplomàtica i faria encara millor d’aturar d’una vegada per totes el setge militar inhumà a Gaza. En realitat no se n’adona, però Israel ja ha començat a perdre.

stats