07/03/2022

Mesures per evitar un xoc energètic

2 min
Instal·lacions del gasoducte Iamal-Europa a Bielorússia, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls preus del petroli, el gas i l'electricitat continuen la seva escalada arran de la invasió russa d'Ucraïna, un conflicte que té una derivada energètica molt clara i una inquietant capacitat de provocar una frenada brusca de l'economia mundial quan tot just es recuperava de la pandèmia. És cert que a primera hora del matí les previsions eren molt pitjors i al llarg de la jornada les pujades es van anar moderant, però tot apunta que en els pròxims dies continuarà la mateixa dinàmica i, per tant, caldrà prendre mesures urgents. Una sola dada serveix per il·lustrar la gravetat de la situació: el preu majorista de la llum, que es mesura en megawatt hora, és avui a Espanya exactament deu vegades superior a fa un any, 545 euros. El preu del gas també acumula pujades importants, així com el petroli, de manera que el cost de moure's o escalfar-se serà cada cop més elevat.

Justament el gas és la principal arma de Vladímir Putin, que sap que la majoria de països europeus de l'est i Alemanya, sobretot, en són dependents i no en poden prescindir d'un dia per l'altre. La paradoxa és que mentre els europeus estan enviant armes als ucraïnesos perquè es defensin de la invasió, alhora estan pagant a Putin una factura diària de 800 milions de dòlars. Renunciar al gas i al petroli russos d'un dia per l'altre podria provocar el col·lapse de l'economia europea, i això és el que explica que hagin quedat fora de les sancions. Tot i això, els mercats estan anticipant aquest escenari, o almenys el d'una reducció brusca de l'oferta, i això està impulsant els preus a l'alça. Davant aquesta situació, els governs europeus han de prendre mesures urgents per evitar que tot el que s'ha avançat en els últims anys se'n vagi en orris per culpa de la guerra.

Per sort, els governs tenen marge per evitar que la pujada de preus es traslladi de manera automàtica a la factura que paguen els consumidors. Una part molt important del preu que paguem són impostos que graven l'ús de l'energia, i això fa que, almenys de manera temporal, sigui imprescindible aprovar una congelació o fins i tot baixada d'aquests impostos, igual que ja s'ha fet amb la llum. L'Estat afronta ara un dilema similar al de la pandèmia: sempre serà millor renunciar a uns ingressos fiscals de manera puntual que deixar perdre empreses de manera definitiva. El principal escut per protegir-nos dels efectes de la guerra i del xantatge de Putin ha de ser evitar que aquesta escalada col·lapsi l'economia. Europa ja està obrint la porta a una mesura que el govern espanyol fa temps que demana, que és desvincular el preu del gas del preu de l'electricitat.

A la llarga, això sí, caldrà evitar la dependència energètica de Rússia. Alemanya ja ha fet un pas amb la paralització del projecte Nord Stream 2, el gasoducte que havia de portar gas rus a través del mar Bàltic sense passar per Ucraïna, però caldrà fer-ne més. Principalment, caldrà accelerar la transició energètica cap a altres fonts netes, com ara l'hidrogen, i també buscar alternatives al gas i petroli russos, però, de moment, el més urgent és evitar l'estrangulament econòmic.

stats