Un toc d'atenció contra el relaxament en les mesures anticovid

Aquests dies torna a haver-hi certa alarma per l'augment de casos de covid-19 que hi ha a tot arreu. De moment sembla que encara es tracta de contagis de la variant delta, però en molts països s'està veient un augment rapidíssim dels casos de la variant òmicron que preocupa molt als experts. Falten dades i és prematur avançar el que pugui passar, però, pel que es va sabent d'altres llocs, i per l'experiència que ja tenim després de dos anys del risc que suposa minimitzar el perill, caldrà estar molt atents a l'evolució del virus en les pròximes dues setmanes. Es dona per fet que hi haurà un gran augment després de les festes de Nadal, però, si són certes les informacions que van arribant sobre l'òmicron, no seria descartable que aquesta pujada arribi fins i tot abans.

En tot cas, aquestes alarmes han de servir per recuperar les precaucions bàsiques que en els últims temps molta gent sembla haver oblidat. "Mans, mascareta i distància" hauria de ser un mantra que hauríem de tenir incorporat en el comportament del dia a dia. Les vacunes són efectives i han evitat moltes morts en els últims mesos, però encara que el percentatge dels que tenen la pauta completa a Catalunya és de les més altes d'Europa, un 76%, aquesta protecció no ha sigut suficient per eliminar la circulació del virus. Per com s'estén i muta el virus entre els no vacunats –perquè no volen o no poden fer-ho– i perquè aquests medicaments perden efectivitat amb el temps i no fan de barrera total del contagi.

Cargando
No hay anuncios

Les noves mesures que s'estan prenent per fer front a la nova crisi són variades. Per una banda, reforçar la vacunació tant amb l'inici de les punxades als nens de 5 a 11 anys com amb la tercera dosi, que ja s'està aplicant als més grans de 60 i ara s'ha aprovat també per als més grans de 40 i els que havien rebut AstraZeneca. Una altra és intensificar l'ús del certificat covid, dels tests de control i, en alguns àmbits, del teletreball. Alguns països han reforçat també les restriccions de viatges, com França o Itàlia, i fins i tot alguns com Àustria han tornat a confinaments, però aquí encara no estem en aquest escenari. La UE torna a cridar a la coordinació, però, de fet, cada país torna a fer el que vol malgrat que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties(ECDC) avisava dimecres que l'expansió ràpida de l'òmicron no és cap broma i cal restringir de nou la vida social. Costa, perquè tenim a sobre Nadal i això no serà fàcil, però caldria parar-hi atenció. Per què? No només per cuidar la nostra pròpia salut i la dels altres, especialment els més vulnerables, sinó també perquè correm el risc d'enllaçar un nou any de crisi econòmica amb l'aturada de la mobilitat mundial –Berlín ha suspès la seva fira de turisme del març i a Fira Barcelona comencen a estar preocupats pel que pugui passar amb el Mobile–, podem veure com es torna a paralitzar l'assistència sanitària bàsica pel col·lapse que provoquen els brots de covid als CAP i als hospitals i, ja ho hem experimentat, perquè la salut mental de la població jove i no tan jove ja està al límit.