Societat Salut 13/07/2023

La vacuna catalana contra el covid arriba als CAP

El fàrmac d'Hipra s'ha començat administrar a la demarcació de Barcelona i a les comarques gironines

2 min
El calendari vacunal a Catalunya fixa la vacunació de la tos ferina als dos, quatre, sis i divuit mesos d’edat, així com als 6 anys.

Brussel·lesDesprés de nombrosos entrebancs i retards, finalment la vacuna de la farmacèutica catalana Hipra s'ha començat a administrar aquest dijous en centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya. Segons ha pogut saber l'ARA, ja ha arribat a centres sanitaris de la demarcació de Barcelona i de les comarques gironines. De moment, l'únic estat que n'ha adquirit dosis és Espanya, que n'ha comprat 3,2 milions —per més o menys uns 30 milions d'euros— i ja les ha distribuït per les comunitats autònomes.

Tot i que la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ja hagi donat per acabada l'emergència sanitària per la pandèmia del coronavirus, Hipra distribuirà la vacuna –amb el nom comercial de Bimervax– com una dosi de reforç per a les persones de més 16 anys que ja hagin rebut la primera pauta amb preparats d'ARNm, com són els de Pfizer i Moderna. "Som conscients que la taxa de vacunació ha baixat amb l’estabilització de la pandèmia, però el covid ha vingut per quedar-se i caldrà continuar implantant dosis de reforç als col·lectius de risc", va assegurar la vicepresidenta executiva i directora de R+D d’Hipra, Elia Torroella, en la roda de premsa posterior a la validació a la vacuna catalana per l'Agència Europea de Medicaments (EMA).

Hipra arribarà més tard al mercat que moltes altres farmacèutiques, però la companyia d'Amer subratlla que hi ha diferents característiques que fan que la seva vacuna sigui més competitiva. És l'única que es basa en una proteïna recombinant bivalent que conté informació per induir una resposta en forma d’anticossos contra totes les variants de SARS-CoV-2. A més, és lleugerament més barata que les que s'han anat administrant a la Unió Europea fins ara: val entre 7 i 10 euros i les altres, segons l'Unicef, costen entre 12 i 21 euros per dosi.

També proporciona una immunitat superior durant més temps i causa menys efectes secundaris, i es pot conservar en una nevera normal i, per tant, no cal ultracongelar-la, com la majoria de vacunes que hi ha al mercat. Aquests factors, segons la companyia, podrien facilitar-ne la venda a països més pobres i que tenen menys capacitat logística per fer arribar a tots els ciutadans la vacuna contra el covid. 

Ara mateix, l'únic estat que ha comprat les vacunes catalanes és Espanya. La Comissió Europea va signar a l'agost un contracte amb Hipra que dona dret als països europeus a adquirir-ne fins a 250 milions de dosis un cop autoritzada. Tot i això, cap estat membre de moment n'ha comprat.

stats