Vacunació del covid i de la grip: tots els detalls de la campanya que arranca el 26 de setembre a les residències

A partir del 16 d'octubre, l'estratègia s'estendrà als majors de 60 anys, les embarassades i els professionals sanitaris

5 min
Un vial de la vacuna de Moderna contra el  covid-19.

BarcelonaLa tercera campanya de vacunació simultània contra la grip i el covid arrancarà dimarts 26 de setembre a les residències de gent gran i als habitatges dels pacients del programa d'atenció domiciliària. A partir del 16 d'octubre, l'estratègia s'estendrà als centres d'atenció primària (CAP) i a una desena de punts de vacunació per immunitzar les persones vulnerables –els majors de 60 anys, els diabètics, els malalts de càncer i renals i les embarassades, entre d'altres– i els professionals sanitaris, sociosanitaris i farmacèutics. Tot i que a molts se'ls contactarà des dels seus CAP, entre el 10 i el 12 d'octubre serà possible demanar hora a través de La Meva Salut o a citasalut.gencat.cat, tant per rebre la punxada al seu ambulatori com als punts de vacunació que s'habilitaran en alguns municipis grans. La conselleria de Salut vol que el 75% dels col·lectius en risc rebin les dues vacunes.

Enguany, la campanya del covid s'obrirà únicament per a la població vulnerable, ja que la situació epidemiològica no justifica engegar una vacunació massiva i indiscriminada com la d'altres anys. "El covid entra en una situació de normalitat: com fem amb la grip, vacunarem a qui li toca", ha aclarit el conseller de Salut, Manel Balcells, en referència a la població vulnerable. En el cas de la grip, Catalunya tornarà a incloure els docents i els cossos de seguretat en l'estratègia de vacunació de la grip i, per primer cop, els fumadors (1,6 milions de catalans), en una decisió coordinada amb tot l'Estat. "Les persones que fumen tenen més risc d'acabar hospitalitzats si es contagien", ha justificat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Quan i com vacunar-se
  • Si es viu en una residència o es forma part del programa d’atenció domiciliària (Atdom)

    Les infermeres es desplaçaran per vacunar a partir del 26 de setembre.

  • Infants; majors de 60 anys; embarassada (o dones que hagin parit fa sis mesos), malalts crònics –diabetis, obesitat, patologia cardiovascular, neurològica, renal o respiratòria i VIH– o greu, com el càncer; convivents amb persones amb immunosupressió o fumadors

    La vacunació començarà el 16 d’octubre. A partir del 10 d’octubre, rebrà una trucada del seu CAP o podrà demanar cita a través de La Meva Salut amb el CAP o un punt de vacunació.

  • Si compleix tots els criteris i no l’han trucat o no ha demanat cita

    A mitjan novembre, rebrà un SMS per fer-ho.



Un cop les residències siguin entorns immunitzats, el gran gruix de les inoculacions es faran als CAP, però simultàniament s'habilitaran una desena de punts de vacunació, oberts de dilluns a dissabte, perquè la població pugui triar quan i on vacunar-se. De moment, Salut no concreta quins espais han cedit els ajuntaments. La infermera del Grup de Vacunes de l'Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Dolors Heras, ha detallat que la vacunació als CAP, a les residències i a domicili dels pacients fràgils s'incorporarà a les agendes de les infermeres. Elles seran les encarregades de prioritzar, tant la població a qui cridaran per vacunar dels pacients que es visitin per altres motius (vacunació oportunista).

A mitjan novembre es reprendran els SMS de crida als majors de 65 anys i malalts fràgils que encara no hagin rebut cap vacuna. Tothom cridat a vacunar-se podrà triar si rep les dues vacunes o només una, però es recomanen totes dues. Tant per als adults com per als infants, Salut només recomana una dosi de la vacuna antigripal durant la campanya, a no ser que la persona tingui malalties de risc, i escurça l'interval entre dosis del covid de cinc a tres mesos.

Hipra s'incorpora a la cartera

Després de dos mesos amb els contagis en ascens, la taxa d'infeccions per covid a Catalunya s'ha estabilitzat per sota dels 100 casos per cada 100.000 habitants (98 casos). De fet, aquesta última setmana ja ha començat a doblegar-se la corba de les hospitalitzacions de persones amb covid, de 496 a 439 (-57). Ara bé, i com és el patró habitual en aquesta malaltia, els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) encara continuen i han passat de 17 a 19 en una setmana. De la grip, ja se n'han començat a detectar casos (14 per cada 100.000 habitants), tot i que en unes xifres encara molt allunyades del llindar epidèmic.

El 2019, la vacunació de la grip va evitar un 37% de morts, un 40% d'ingressos a l'UCI i un 26% de les hospitalitzacions en majors de 64 anys, segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha explicat que les vacunes adaptades a les soques de la grip que circulen (o que s'espera que ho facin) tenen una eficàcia del 57%. Salut ha adquirit un total d'1.715.000 vacunes, 110.200 més que a la campanya de vacunació de l'any passat. En el cas del covid, les autoritats sanitàries inocularan "preferentment" les vacunes adaptades a les noves variants. A Europa, estan disponibles la de Pfizer, coneguda com a Comirnaty Òmicron XBB.1.5, que ha rebut el suport de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) i de la Comissió Europea, i la de Moderna, que va ser autoritzada per l'EMA la setmana passada.

La soca de coronavirus que circula majoritàriament és l’EG.5, coneguda com a Eris. “Sabem que les persones que van immunitzar-se per altres subvariants d'òmicron són més susceptibles ara a aquesta nova forma”, ha indicat. La bona notícia, ha subratllat, és que les vacunes que s’han fet per versions anteriors també produeixen un augment d’anticossos per a les noves variants. Com la vacuna d'Hipra Bimervax, dissenyada per algunes de les variants més primerenques i que ha demostrat que també és eficaç amb les mutacions d'òmicron. Cabezas ha indicat que la vacuna catalana s'oferirà a les persones que tinguin contraindicacions amb les vacunes d'ARN missatger fetes servir fins ara (Pfizer i Moderna) o que hagin tingut reaccions al·lèrgiques. Salut no concreta les xifres de vacunes disponibles, ja que dependrà dels enviaments del ministeri de Sanitat.

Prova a les vacunes intranasals de la grip

Com a novetat, el conseller de Salut ha explicat que també serà possible inocular de franc la vacuna de la grip a les criatures d'entre sis mesos i cinc anys i la del virus sincicial respiratori (VRS) –el causant de les bronquiolitis– en nadons de menys de sis mesos. En el cas de la grip, Salut Pública farà una prova pilot amb 3.000 dosis intranasals per a nadons per tal de comprovar la seva eficiència i eficàcia respecte a les vacunes que s'inoculen. "És una idea molt llaminera, però el nostre comitè d'experts ha constatat que falten estudis rigorosos de cost-efectivitat. Creiem que la prova pilot ens permetrà veure si [aquesta opció] val la pena, no només per comoditat", ha indicat Balcells. Salut espera arribar a una cobertura de prop del 50% dels infants.

Aquesta tardor també arrencarà el procés per protegir els nadons de la bronquiolitis. La immunització començarà al mes d’octubre i cobrirà tots els nadons nascuts en els pròxims sis mesos i també els que hagin nascut sis mesos enrere. Consistirà a implantar en els petits les defenses necessàries per combatre aquesta patologia amb un anticòs que dificulta que el virus entri a les cèl·lules, amb una eficàcia d'entre el 75 i el 80%, que causa molt pocs efectes secundaris i que té una immunitat aproximada de quatre mesos.

En aquesta vacunació s'hauran de prioritzar els infants que neixin durant la temporada [a l'octubre] i preferiblement en les primeres 24-48 hores després del naixement. Els futurs pares i mares rebran informació abans del part i podran decidir si volen que els petits rebin la punxada. Pel que fa als nens nascuts entre el maig i l'octubre d’aquest 2023, rebran la protecció durant les revisions pediàtriques que facin als seus CAP.

L'epidèmia anual del VRS provoca problemes respiratoris en molts nadons, que sovint poden ser greus en els menors de sis mesos o els prematurs, que poden necessitar ingrés a les unitats de cures intensives. No hi ha cap tractament específic, només de suport, per això el departament confia que els 14,1 milions d'euros que costaran aquestes vacunes es veuran compensats clarament per l'alleugeriment de casos i la no saturació del sistema.

stats