09/03/2022

El xoc econòmic de la guerra tot just comença

2 min
Catalunya és la primera regió de la UE en captació d’ajudes a pimes

Europa està en guerra. Ja estem veient el drama humanitari, les morts, l'èxode de la població, la indefensió de tantes famílies ucraïneses, la destrucció . Dues setmanes després de l'inici de la invasió russa , tot això ens està sotragant com a societat. Ens havíem acostumat a la pau. Qui ens havia de dir que trobaríem a faltar l'avorrida i frustrant diplomàcia política. Sí: el populisme antipolític ha fet molt mal i ens ha acabat portant la pitjor alternativa, la de la violència de les armes, de la mort. La guerra.

I al costat d'aquest paisatge de mort i desolació també estem sent testimonis dels efectes col·laterals econòmics, que ja comencem a notar i que aniran a més. Veníem de l'encadenament, quasi sense solució de continuïtat, de la crisi financera iniciada el 2008 amb la fallida de Lehman Brothers i la crisi també global del 2020, d'aturada del comerç i de la producció a escala mundial a causa de la pandèmia del covid. Quan encara no ens n'havíem refet, Putin ha dinamitat la recuperació. Rússia està sent, sens dubte, el país més perjudicat a causa de les sancions molt unànimes d'Occident i dels països desenvolupats en general (incloent-hi, per exemple, el Japó i Austràlia). La fugida d'empreses internacionals , l'aïllament bancari i comercial i la consegüent caiguda del valor del ruble estan resultant letals per a Moscou, fins al punt que no resulta forassenyada una possible fallida russa.

Però fins i tot en aquest cas, hi hauria una ona expansiva. Els més perjudicats per una fallida russa serien la banca italiana i francesa. En tot cas, la sotragada s'està notant arreu, en especial a Europa, i més concretament en el terreny energètic. Els preus del petroli, el gas i l'electricitat s'han disparat, amb el que això suposarà de manera directa i immediata per als ciutadans i les empreses. Si ja havíem vist com la inflació es disparava els últims mesos, ara encara més. Si ja molts negocis havien sortit tocats per la paràlisi del virus i per l'augment dels preus de l'energia, ara encara més.

Segons una enquesta interna de la patronal Pimec als seus socis, just abans de l'escalada brutal del cost dels combustibles i la llum dels últims dies a causa de la guerra, un 16,4% de les pimes ja no tenen garantida la seva continuïtat, amb 320.000 llocs de treball en joc. I ara mateix la situació empitjora dia a dia. Comparada amb la resta d'Europa, a Espanya l'energia ja era molt més cara, de manera que si no s'aturen els brutals augments d'ara s'entrarà en uns costos inassumibles per a moltes empreses i moltes famílies. I més enllà del problema energètic, hi ha altres afectacions. Ucraïna mateix ha prohibit exportacions per intentar sobreviure, i són líders mundials en producció d'oli de girasol i cereals, els preus dels quals s'han disparat.

Sens dubte, no podem deixar sols els ucraïnesos davant la injustificable agressió russa, un atac a la sobirania d'un país europeu democràtic. Hi ha un imperatiu ètic i polític que ens obliga a fer-los costat. Però hem de ser conscients que com més s'allargui el conflicte, més dura serà la caiguda per a tots. El xoc econòmic de la guerra tot just comença.

stats