CDC contraposa el "projecte europeu" de Catalunya a la "negligència" de l'Estat amb els refugiats

El partit defensa el "deure" d'acollir persones desplaçades, i el candidat Francesc Homs reclama ser "decisius" per influir en qüestions com aquesta

Oriol March
2 min
Francesc Homs i Jordi Tolrà, durant l'acte matinal de Convergència

BarcelonaEl candidat de Convergència a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, ha tret pit aquest dimarts des de la terrassa del Pavelló de la Mar Bella de la feina de la Generalitat en matèria de refugiats. "Catalunya té un projecte europeu en aquest sentit, mentre que l'Estat ha actuat amb negligència i insensibilitat", ha assenyalat Homs, que ha instat CDC a ser decisiva a Madrid per "canviar" les polítiques sobre persones desplaçades. "La nostra mirada és més cosmopolita", ha apuntat el candidat, que també ha destacat la feina del partit a l'hora de suprimir el servei militar obligatori.

"El debat dels quatre magnífics va destil·lar manca de projecte no només per a l'Estat, sinó també per a Europa", ha apuntat sobre el format televisiu d'ahir que va comptar amb la presència de Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera. "Tenim un compromís inequívoc amb els refugiats a pesar del govern espanyol", ha assenyalat l'exconseller de la Presidència, que ha criticat les "maneres burocràtiques" de l'Estat.

"Espanya és un estat de categoria nosa, perquè ni fa ni deixa fer. Han de deixar pas cap a una construcció europea", ha apuntat Homs, que ha promès "coratge" per acollir desplaçats que provenen de Síria. "Que no hi hagi la temptació, arran del 'Brexit', de no aprofundir en la política d'integració", ha ressaltat el candidat.

L'acte ha comptat amb la presència de Jordi Tolrà, que va dirigir la Fundació Autònoma Solidària. Durant la guerra dels Balcans, aquesta associació es va especialitzar a ajudar els desplaçats. Homs va ser un dels joves que en van formar part. "Va començar com una iniciativa dels estudiants que eren objectors de consciència", ha explicat Tolrà, que ha homenatjat la figura de Muriel Casals, que va ser presidenta de la Fundació.

L'exconseller de la Presidència ha explicat que la seva feina es basava a "fer companyia", i ha assenyalat que el que el va impactar més era la "sensació de provisionalitat" de les persones refugiades que provenien de la ciutat de Vukovar (Croàcia). "Fins que no vius una circumstància com aquesta, no t'empeltes de la bestiesa que suposa la psicologia de la guerra", ha apuntat Homs.

Exemples internacionals

El número dos de CDC a les eleccions espanyoles, Carles Campuzano, ha assegurat que l'Estat s'està "confrontant" a la problemàtica dels refugiats "posant-s'hi de perfil". "Espanya no ha reassentat cap refugiat", ha indicat Campuzano, que ha posat en valor la feina de la Generalitat i del món municipal. "El Canadà acollirà 25.000 persones refugiades, i Itàlia acollirà també refugiats d'Etiòpia", ha apuntat. "L'Estat és dels països menys compromesos en aquest àmbit", ha asseverat Campuzano.

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat l'alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, que ha defensat el "deure" d'acollir refugiats. "Durant aquesta campanya volem demostrar més que mai que volem complir les obligacions internacionals davant la crisi que s’està produint a la Unió Europea", ha insistit Budó, que ha defensat l'actuació del món municipal per solucionar aquesta problemàtica humanitària. "Es tracta d'una qüestió de voluntat política", ha insistit.

stats