Publicitat
Publicitat

50 aniversari de la reconciliació franco-alemanya

Hollande estén la mà a Merkel i diu que França i Alemanya "no han de donar lliçons, sinó exemple"

El president francès ofereix un nou pacte d'amistat a la cancellera, que defensa "una Europa més forta per sortir de la crisi". Les profanacions de tombes de soldats són la nota negra de la jornada

El president de França, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han coincidit avui, a la commemoració del 50è aniversari de la reconciliació entre els seus dos països, que superar la crisi europea és una tasca dura, però que pot suposar alhora una oportunitat.
"Europa s'enfronta a un gran desafiament que ha de superar. La unió econòmica i política tal com es va concebre fa 20 anys no és encara prou forta. Hem de rematar-la a nivell polític. És un treball herculi, però Europa n'és capaç", ha dit la cancellera.
En un discurs pronunciat davant de la catedral de Reims, lloc on el juliol del 1962 el canceller Konrad Adenauer i el general Charles de Gaulle van segellar oficialment l'amistat entre ambdues nacions, Merkel ha subratllat que l'eurozona "pot sortir més forta d'aquesta crisi" si no s'oblida que s'ha de mantenir unida.
La cancellera ha posat èmfasi, a més, en el fet que la relació franco-alemanya "no és exclusiva" i ha convidat la resta de països a sumar-s'hi "per aconseguir una Europa forta que es basi en els seus valors comuns i ocupi amb confiança el lloc que li correspon".
Per la seva banda, el cap de l'estat gal, ha destacat que 50 anys després del gest simbòlic emprès pels mandataris de l'època, "el desafiament d'Europa ja no és la seva reconstrucció, sinó la seva transició", a nivell energètic, industrial o ecològic, entre d'altres.
"Compartim una moneda comuna que cal defensar amb regles i instruments potents, amb polítiques coordinades. La UE s'enfronta a un desafiament. No és el primer ni serà l'últim, però pot suposar un nou punt de partida", ha dit el president francès.
En aquest desenvolupament que, segons Hollande, s'ha d'impulsar "a un ritme que s'ha d'accelerar", cal apostar per una aliança entre "competitivitat i solidaritat, sobirania nacional i compromís europeu".
"No volem donar lliçons, sinó simplement donar exemple", ha destacat el president sobre el paper que juguen les seves respectives nacions. Ha posat èmfasi en el fet que no s'han d'imitar, sinó "reforçar els seus vincles per ser més forts junts".

Profanacions

El primer dia de les commemoracions ha quedat enfosquit per la profanació de tombes en un cementiri militar situat no gaire lluny de Reims , a Saint-É tienne - Arnes , on reposen nombrosos soldats alemanys caiguts en la Primera Guerra Mundial . Segons va anunciar el ministeri de l'Interior , quaranta creus de fusta que pertanyien a combatents alemanys van ser arrencades durant la nit , i algunes d'elles s'han utilitzat per encendre un foc de campament . El ministre , Manuel Valls , ha condemnat fermament l'acte .

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT