Especials 24/08/2012

Batalla campal entre partidaris i detractors de Mursi a la plaça Tahrir

La policia ha bloquejat l'accés al palau presidencial per evitar que les protestes contra la suposada intenció de Mursi de monopolitzar el poder hi arribessin

Ara / Agències
2 min

El caireOpositors i defensors del president egipci, Mohammed Mursi, s'han enfrontat aquest divendres a la plaça Tahrir durant les protestes que han suposat el primer test a la popularitat al carrer del lider islamista. Els dos grups rivals s'han llençat pedres i ampolles a la mateixa plaça i han provocat corregudes pels carrers pròxims. Alguns portaven pals i han carregat contra els rivals fins que el soroll d'un tret ha dispersat la multitud.

Uns centenars de persones han seguit protestant pels carrers de la ciutat contra la suposada intenció dels Germans Musulmans de monopolitzar el poder del país. La convocatòria, feta per alguns líders opositors, no ha tingut gaire èxit perquè els principals grups contraris als Germans Musulmans no han volgut participar-hi.

Divisió entre els opositors

“Desperta, poble d'Egipte, no et rendeixis davant dels Germans Musulmans”, ha dit Mahmoud, un orador espontani, davant d'unes 200 persones reunides a la plaça que protestaven pels recents moviments de Mursi. El president ha fet fora un general i ha revocat la llei que donava als militars el poder legislatiu, dos gestos vistos com una possible acumulació de poder en les seves mans.

Grans grups opositors, com el moviment 6 d'Abril, no han volgut participar en la protesta i han assegurat que Mursi no pot ser jutjat quan tot just fa dos mesos que és al poder. “Els països democràtics elegeixen un líder i després li donen temps per demostrar la seva habilitat”, ha dit Sabr Salah, un jove contrari al president. “Hem de donar a Mursi una oportunitat, ja que va guanyar les eleccions”, ha continuat Salah.

Un dels reptes més grans de Mursi és arreglar una malmesa economia i reduir el creixent distanciament entre rics i pobres, que va ser un dels motius que van encendre la revolta contra Mubàrak. De moment, Egipte comença a negociar aquesta setmana amb el Fons Monetari Internacional per obtenir un crèdit de 3.500 milions d'euros que ajudaria a refer la confiança dels inversors en el país.

stats