Un decret que permet regular la venda de proximitat
La normativa acredita els productes agroalimentaris i escurça la distància entre elaborador i consumidor
Fins a 1.310 productors i 45 agrupacions de productors ja s'han adherit al decret que regula la venda de proximitat de productes agroalimentaris, una iniciativa del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) que es va aprovar a principis d'aquest any. Són productes conreats o elaborats a Catalunya i que els mateixos productors venen directament al consumidor o, com a màxim, amb un únic intermediari. Una garantia de proximitat que tant beneficia l'elaborador com el comprador, ja que en certifica la procedència i n'assegura la qualitat alimentària.
"Gràcies a aquest segell de qualitat hem donat resposta a una certificació llargament reivindicada, tant pel sector agroalimentari com pels ciutadans i que permet, entre altres coses, donar confiança al consumidor i seguretat i protecció al productor", explica Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. "Consumir productes de temporada és una manera de viure, i des del departament ho hem de potenciar i facilitar", afegeix Pelegrí a tall d'exemple.
Del total de productors adherits, un 28% -la majoria- són elaboradors que conreen fruites i hortalisses. Els segueixen, amb un 12%, els productors de l'olivera, amb un 6% els elaboradors derivats de la vinya i amb un 3% els de fruita seca, entre d'altres.
Per a Pelegrí, el gran nombre de productors que s'han adherit al decret demostra "la necessitat que hi havia de regular una activitat existent, una activitat que cada cop té més adeptes entre les dues parts, que reconeix el valor afegit d'uns productes i que dinamitza moltes empreses del país".
Un decret participatiu
Aquest decret (24/2013 del 8 de gener) es va gestar durant dos anys i va ser el resultat d'un procés participatiu entre el DAAM i els elaboradors. Es tracta d'una normativa única a Europa, ja que cap país té regulada la venda de proximitat, tot i que en algunes zones, com a França, hi ha molta tradició. "No hi havia una norma escrita a Europa sobre la venda de proximitat i per això aquest decret es va allargar més del compte", justifica Domènec Vila, directror general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.
Gràcies a aquest decret, el DAAM pretén "potenciar la venda directa i de circuit curt dels productes agroalimentaris catalans, ajudar a maximitzar els esforços de foment i promoció dels productes de temporada i millorar la sensibilitat respecte a l'entorn, reduir la petjada del carboni i conservar el paisatge", explica Domènec Vila. No són els únics objectius, ja que la normativa també pretén "la dinamització de l'economia productiva i el desenvolupament rural, a més de la defensa dels petits productors i del consum local", afegeix.
La venda de proximitat es divideix entre la comercialització directa (l'elaborador ven directament al consumidor a la pròpia explotació, en agrobotigues, mercats locals i fires) i la venda en circuit curt (hi ha un únic intermediari entre el productor i el client, que adquireix el producte en establiments minoristes, agrobotigues, establiments de turisme rural o de restauració).
Aquest sistema redueix el procés de trasllat i intermediació dels productes, facilita el coneixement del consumidor sobre els productes i productors i ajuda a la viabilitat econòmica del camp català i, consegüentment, al desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals.
Un logotip acreditatiu
En qualsevol dels dos casos, els elaboradors han d'acreditar els productes amb el logotip que els facilita la Generalitat de Catalunya, i que diferencia els dos tipus de comercialització.
A més, empreses com Caprabo o la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'estan involucrant en aquest projecte a través de campanyes de promoció de productes de la terra i la creació d'una xarxa d'agrobotigues, respectivament.
Els productors poden decidir voluntàriament acollir-se a aquest decret de venda de proximitat, i la Generalitat (a través del DAAM) certifica regularment que es compleixin totes les normatives previstes. En cas contrari, des del departament d'Agricultura poden retirar aquesta acreditació de Productes de Proximitat i aplicar una sanció que pot ser de fins a tres anys sense poder disposar del distintiu.
D'altra banda, en queden exclosos els productes recol·lectats en el medi natural, els productes d'autoconsum propi, la llet crua sense envasar i la carn que no s'hagi sacrificat en escorxadors autoritzats. És a dir, que el decret "garanteix que s'hagin complert totes les legislacions vigents a nivell sanitari", comenta Domènec Vila.