Síria
Especials 19/03/2012

Durs enfrontaments entre l'exèrcit i els opositors esclaten a Damasc

Els enfrontaments a trets han esclatat la matinada de dilluns a Damasc, en una de les lluites més ferotges a la capital des que va començar la revolta contra Baixar al-Assad

Agències
2 min

AmmanEls rebels i les forces de seguretat sirianes s'han enfrontat a Damasc aquest dilluns, en els tirotejos més violents que la capital siriana ha vist des de l'inici, fa un any, de la revolta contra el president Baixar al-Assad.

Segons activistes de l'oposició, les batalles han començat en plena nit al barri exclusiu d'al-Mezze, on hi ha ambaixades i edificis dels cossos de seguretat, i on s'hi han viscut grans manifestacions anti-govern. "Aquests enfrontaments són els més violents i els més propers a la seu de les forces de seguretat a Damasc des de l'esclat de la revolució siriana", ha dit Rami Abdelrahman, director de l'Observatori sirià dels drets humans, basat al Regne Unit.

Els testimonis asseguren que el so d'ametralladores i granades ha ressonat per al-Mezze durant entre dues i tres hores. "Hi ha lluites prop del supermercat d'Hamada i se senten explosions allà i a tota la resta del barri. La policia ha bloquejat divesos carrers i han tallat l'enllumenat", explicava una dona que viu a la zona.

Les Nacions Unides xifren en més de 8.000 les persones assassinades l'últim any i en 230.000 les que s'han vist obligades a marxar de casa, incloent-n'hi 30.000 que han fugit del país. El govern diu que uns 2.000 membres de les forces de seguretat han mort.

Missió humanitària

Un equip l'experts de les Nacions Unides i l'Organització per la Cooperació Islàmica, liderada pel govern sirià, han iniciat aquest dilluns una missió per avaluar les necessitats humanitàries al país, segons una font propera a la missió. El grup visitarà zones afectades per la repressió com la ciutat de Homs, escenari d'un setge d'un mes i de bombardejos al febrer, i Deraa, on la començar la revolta fa un any.

S'espera que l'enviat de l'ONU i la Lliga Àrab a Síria, Kofi Annan, enviï un equip d'experts a Damasc al llarg del dia per discutir la seva proposta d'enviar observadors internacionals a Síria.

stats