Política 05/10/2012

El foc creuat entre Oriol Junqueras i López Tena, en cinc punts

Els líders d'ERC i Solidaritat s'intercanvien retrets i consideren impossible formar una candidatura unitària el 25-N

Ara
3 min
Cimera independentista entre ERC, SI, Dcat i Rcat al Parlament / ACN

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Els líders d'ERC i Solidaritat, Oriol Junqueras i Alfons López Tena, han descartat qualsevol possibilitat d'acord i s'han intercanviat retrets públicament aquest divendres en dues entrevistes a 'El món a RAC1', l'endemà de la negociació frustrada al Parlament. Amb sis hores de cimera entre ERC, SI, RCat i DC no n'hi va haver prou per assolir un acord per constituir una coalició independentista per al 25-N. Aquests són els principals desacords i la versió que un i altre, Junqueras i López Tena, han donat per separat a l'antena de RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. El programa i la campanya electoral

Junqueras (ERC): "Si no hi ha acord amb el programa, i es considera una cosa irrellevant i et pots presentar amb dos programes diferents; si no hi ha acord en la campanya i et diuen que podem fer dues campanyes indepedents; i no hi ha acord en el grup parlamentari i et plantegen fer dos grups parlamentaris independents, la pregunta és 'què fem junts?', perquè la nostra voluntat no és enganyar els votants".

López Tena (SI): "Els punts de desacord eren: ERC plantejava que el programa electoral era el que estaven elaborant i el que havíem de fer era integrar-nos en un únic programa. De la campanya, ens havíem d'integrar a la que preparava ERC, sense poder fer una campanya paral·lela i acordada en què cadascú fes èmfasi en el que considerava més oportú". Sobre la campanya: "ERC considerava que la campanya i l'actuació posterior al Parlament havia de consistir a donar suport a CiU. I no estàvem d'acord amb això. En el cas que CiU es comprometés i convoqués una consulta a la propera legislatura li donaríem suport, però si no hi estaríem en contra".

2. Les llistes i el grup parlamentari

Junqueras: "Vam suggerir una renovació a les llistes de SI, i que no hi anessin ni Alfons López Tena ni Uriel Bertran. Ells no ho van acceptar".

López Tena: "La proposta d'ERC era que tots els caps de llista havien de ser seus. I perquè SI pogués tenir els mateixos 4 diputats, calia arribar a 21 diputats (17 d'ERC i 4 de SI)". "Vam demanar que s'havia de fer un tàndem. Oriol Junqueras de cap de llista, i no una personalitat independent. I jo havia d'anar al número 2 per fer campanya conjunta".

3. La negociació

Junqueras: "És molt difícil sumar amb algú que no vol sumar. Bàsicament amb SI". "No vull jutjar les intencions dels altres, però a tot arreu on he anat i en el que he fet sempre he intentat sumar. I això m'avala".

López Tena: "Per fer una coalició les dues parts han d'estar disposades a parlar el temps que faci falta, i que sigui una coalició i no una absorció d'una part a l'altra. ERC va donar per acabades les converses de manera unilateral després de només 4 hores de conversa". "Vam arribar a molts acords durant el matí i vam deixar aparcats els desacords. Vam continuar a la tarda i quan va venir la representant d'ERC, Marta Rovira, ens va dir que la permanent d'ERC s'havia reunit i que donava per acabades les converses perquè els acords del matí impedien continuar".

4. Els assistents a la reunió

Junqueras, sobre el fet que ell no assistís a la trobada: "Era una reunió important, però tenia altres compromisos i no vaig poder anar a la reunió. [...] Tenia molta feina i ahir al vespre havia de fer una classe d'una assignatura d'història sobre l'època barroca a la universitat".

López Tena: "ERC va convocar una reunió per tractar aquesta qüestió i tancar el tema el mateix dia. I Oriol Junqueras no s'hi va ni presentar". Sobre un suposat veto a Laporta: "No és cert que volguéssim vetar Joan Laporta". "Vam enviar un correu a la secretària general d'ERC per demanar que el partit trànsfuga de Joan Laporta no anés a la reunió, excepte si també hi anaven els altres partits de la coalició que formen SI".

5 . Acords amb altres formacions

Junqueras: "No hi ha opcions de fer marxa enrere [amb el fracàs de les converses dels partits independentistes]. Sí que hi ha opcions amb Reagrupament i amb Joan Laporta". "Estaríem molt interessats a incorporar els sobiranistes del PSC. Hem parlat amb molta gent però som molt discrets perquè per ser eficaços cal ser-ho. [...] Hi haurà coses que es podran fer ara i d'altres que potser es podran fer en un futur".

López Tena: "SI és una coalició de 7 partits i estem en converses per integrar-ne més i també integrar personalitats independents. [...] Nosaltres registrem avui la coalició al ministeri de l'Interior. És ERC la que va sola".

stats