EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 18/10/2011

Els abertzales reclamen a ETA que deixi la violència definitivament com demana la conferència internacional

L'esquerra independentista basca es fa seves "totes i cadascuna" de les conclusions de la conferència, inclosa la petició de fi d'ETA. Reitera el seu "total" compromís amb el procés de pacificació, i reclama responsabilitat als governs espanyols i francès

Ara
2 min
El dirigent històric dels abertzales, Rufi Etxeberria, en primer terme, i d'altres membres del moviment, en la roda de premsa per valorar la declaració de la conferència de pau de Sant Sebastià / EFE

Sant SebastiàEl portaveu de l’esquerra abertzale Rufi Etxebarria ha reclamat aquest dimarts a ETA que respongui "positivament quan ho consideri" a la reclamació de cessament definitiu de la violència que recull el document de conclusions de la conferència internacional de pau celebrada ahir a Sant Sebastià. En la primera compareixença després de la conferència, l'esquerra abertzale ha reivindicat la seva aportació per fer possible la unitat independentista avalada per les urnes el 22-M que, al seu criteri, ha facilitat l'escenari de pacificació. A més, ha subratllat el fet que la conferència, de dimensió "històrica", hagi posat "l'últim conflicte a Europa” a l’agenda internacional i “obre la porta a un nou escenari on tothom pot i ha de ser guanyador”. Per això ha demanat responsabilitat als governs espanyol i francès.

Pels abertzales, les conclusions de la conferència internacional -a les que han expressat el seu "total i decidit suport"- "posen les bases per afiançar un escenari de mínims democràtics compartits a Euskal Herria” i per resoldre el conflicte des de l'arrel, és a dir també des del vessant polític. Així, ha vinculat la resolució del conflicte a la "participació de totes les cultures polítiques del país" i al reconeixement del dret a decidir del poble basc: "Parlem de democràcia i res més", ha dit Etxebarria.

En aquest camí, ha expressat la “total disposició i compromís” a participar de manera activa per a la consecució d'una mesa de diàleg. "La construcció de la pau és una tasca de tots, del poble amb majúscules, que demana compromís per tancar el conflicte polític i les seves conseqüències”, ha afegit, i ha situat el conflicte polític molts abans del naixement d'ETA.

stats