Especials 04/11/2011

Final del Correllengua 2011 a Perpinyà

Aquest cap de setmana es clou oficialment el Correllengua amb actes a la capital del Rosselló, on es reclamarà la derogació del Tractat dels Pirineus, i en diverses capitals de comarques i altres viles de la resta del país

Ara
2 min
La marxa de Perpinyà de l'any passat / CAL

BarcelonaEl Correllengua 2011 es tanca aquest cap de setmana a Perpinyà després que prop de 300 viles i barris dels Països Catalans hagin vist el pas de la flama de la llengua. Aquest any, la reivindicació del català a l'escola ha estat l'eix comú de bona part dels actes, precisament per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que demana que el castellà també sigui llengua vehicular.

Ja fa 15 anys que se celebra el Correllengua, amb l'objectiu d'enfortir l'autoestima nacional i recordar "una tradició literària que massa sovint resta en l'oblit", segons expliquen els organitzadors. Per això cada any trien la figura d'un autor ja desaparegut que s'hagi significat "per la seva qualitat i per la seva fidelitat envers la llengua i la cultura". Aquest any, Joan Oliver (Pere Quart) ha estat l'autor recordat al Principat, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Al País Valencià, Manuel Sanchis Guarner i Enric Valor han estat els dos autors recordats.

Els actes de cloenda de Perpinyà, carregats de simbolisme, serviran per reclamar un any més "la derogació del nefast Tractat dels Pirineus de 1659, que va significar la divisió de la nació en dos estats". La manifestació i la marxa de torxes per la capital del Rosselló són les activitats previstes per a la tarda (a partir de les 17h). A la nit, hi haurà els concerts dels grups Rauxa, Les 100 G de Têtes i At‐versaris.

Però els actes de Perpinyà no són els únics que se celebren aquest cap de setmana, i moltes capitals de comarca s'afegiran a la festa de la llengua: Tarragona, Sabadell, el Vendrell, Ripoll, Vic i Figueres. I moltes altres viles també tenen actes programats. Els podeu consultar a l'agenda de la web de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), organitzadora del Correllengua.

Tot i que aquest cap de setmana és oficialment el darrer del Correllengua, fins a finals de novembre altres viles i barris celebraran els seus actes. És el cas de Montgat, Canet de Mar i Arenys de Mar (el Maresme), Arbeca (les Garrigues), Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat), els barris del Camp de l'Arpa i el Clot (Barcelona) i Tivissa (la Ribera d'Ebre).

La CAL fa una valoració molt positiva del Correllengua 2011, ja que "s'ha aconseguit que el moviment es consolidi i creixi" i també "estrènyer els vincles entre la CAL i les associacions i entitats locals".

stats