Recerca
Especials 21/09/2022

La Fundació ”la Caixa” destina més de 23 milions d’euros a 33 nous projectes de recerca en biomedicina i salut a Espanya i Portugal

Entre els seleccionats per un comitè d’experts internacionals en aquesta cinquena edició de la convocatòria hi ha nou projectes liderats per centres de recerca catalans

Redacció
2 min
Josep Dalmau, de l’IDIBAPS, i Thais Armangué, de la Fundació Privada per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu.

La convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d’investigació i universitats d’Espanya i Portugal. D’aquesta manera, la Fundació ”la Caixa” reafirma una vegada més el seu suport a projectes d’excel·lència que poden impactar de manera positiva en la salut dels ciutadans.

Amb aquesta finalitat, l’entitat dota amb un total de 23,1 milions d’euros aquests projectes –20 dels quals són espanyols, i 13 portuguesos–, que s’hauran de desenvolupar durant els tres anys vinents.

En aquesta edició s’ha premiat nou projectes liderats per investigadors de centres de recerca catalans, 3 d’ells de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i un de cadascun d’aquests centres: Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras; Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona); Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa; Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar).

A més, diversos projectes dels 33 seleccionats compten amb participació catalana des dels següents centres: Centre de Regulació Genòmica (CRG); Fundació Privada per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu; EMBL Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Fundació Lluita contra les Infeccions; Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA; Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, Universitat de Girona; i Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP).

Objectius dels projectes

Entre els escollits hi ha projectes per aconseguir un nou tractament per a les encefalitis autoimmunes; analitzar com influeix la microbiota intestinal en la pèrdua de control de la ingesta a l’obesitat; esbrinar com modulen les cèl·lules tumorals el microambient que les envolta perquè els sigui favorable; i desenvolupar una nova nanotecnologia terapèutica per aturar la progressió del Parkinson o regenerar el teixit cardíac després d’un infart, entre d’altres.

La convocatòria, a la qual aquest any s’havien presentat 546 propostes, té com a objectiu identificar i impulsar les iniciatives de gran excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, en recerca tant bàsica com clínica, translacional i d’innovació. En concret, totes estan dirigides a l’abordatge d’àmbits que suposen un repte en salut, com ara les malalties infeccioses (11 projectes), les neurociències (9 projectes), l’oncologia, (8 projectes) i les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades (5 projectes). Diverses de les iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies biomèdiques que permetran abordar alguns d’aquests reptes en salut.

Fins a un milió d’euros

La tipologia dels ajuts comprèn un finançament de fins a 500.000 euros en tres anys per a projectes presentats per una única organització d’investigació, i de fins a un milió d’euros en tres anys per a projectes presentats per consorcis d’entre 2 i 5 organitzacions de recerca.

Des dels inicis del programa el 2018, l’entitat ha destinat 94,8 milions d’euros a 138 investigacions innovadores i de gran impacte social, 95 de les quals estan liderades per equips espanyols, i 43, per grups d’investigació de Portugal, en l’única convocatòria d’ajuts a la recerca en salut que existeix en l’àmbit ibèric. Totes elles han estat seleccionades per comitès anuals d’experts internacionals que avaluen les propostes, entrevisten els preseleccionats i escullen les de més qualitat.

stats