La revolució de les tecnologies quàntiques arriba també a les universitats catalanes

L'aposta del govern per consolidar l'ecosistema de ciències i tecnologies quàntiques a Catalunya ha fet créixer l'interès per una disciplina que, segons els experts, serà determinant en àmbits com la ciberseguretat, les telecomunicacions i la computació

5 min
Imatge d'una classe del Màster de Ciències i Tecnologies Quàntiques que coordina la UB

Sense la quàntica, aquest diari no s'hauria pogut imprimir tan de pressa i tampoc podries llegir-lo des de l'ordinador. Tot i semblar un concepte molt llunyà i futurista, la quàntica ja fa molts anys que és part del nostre dia a dia. "No ens n'hem adonat, però aquesta ciència ja ha provocat un gran impacte en les nostres vides –explica Rob Sewell, coordinador d'afers acadèmics de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)–. Tecnologies bàsiques com el làser o les que fan que puguis treballar amb el teu nou ordinador no serien possibles sense una comprensió profunda de les lleis de la física quàntica", assegura. Durant els últims 50 anys, les tecnologies quàntiques han fet un salt de gegant i han obert la porta a un món immens que tot just s'està començant a explorar. "Amb els avenços que hem fet, esperem poder construir tecnologies que tindran un impacte tan gran com els làsers o els ordinadors", apunta l'expert.

És aquí on entren en joc els ordinadors quàntics, una de les joies de la corona de la nova quàntica. Són molt més potents que els actuals i estan preparats per resoldre càlculs molt complexos. Segons els experts, suposaran una autèntica revolució en molts sectors. "Permeten des de simular reaccions químiques per desenvolupar nous medicaments o catalitzadors de combustibles ecològics, fins a ajudar empreses d'optimització i logística a ser més eficients", apunta Sewell. Però més enllà dels ordinadors, també es treballa en els sensors quàntics. En aquest cas, poden millorar proves mèdiques diagnòstiques, així com estudis geològics o l'accés al GPS en zones sense cobertura. "La quàntica ens ha permès fotografiar per primera vegada un forat negre", continua.

La formació, clau per a l'ecosistema quàntic

Amb un món tan ple d'oportunitats, Catalunya no vol deixar escapar el tren de la quàntica. De fet, ja fa temps que s'hi ha enfilat, però vol viatjar en primera classe. Amb el pas dels anys, a la ciutat de Barcelona hi ha germinat un ecosistema de ciències i tecnologies quàntiques, farcit de grups de recerca a les principals universitats i empreses que han trobat a la capital catalana l'indret idoni per arrelar. Ara el govern s'ha proposat impulsar-lo. Per això, al març va aprovar tirar endavant una iniciativa per consolidar un ecosistema de recerca, desenvolupament i innovació en tecnologies quàntiques, amb l'objectiu de posicionar Catalunya com un pol tecnològic en aquest àmbit. Per fer-ho, l'executiu va encarregar a l'ICFO la redacció d'un pla de treball i d'un calendari d'execució de propostes –que hauria d'estar a punt aquest estiu– per convertir Catalunya en un focus de creació de noves empreses de base tecnològica i de generació de llocs de treball altament qualificats.

Panoràmica del Barcelona Supercomputing Center

A banda de l’ICFO, el sistema de coneixement català ja disposa d’agents rellevants en aplicacions quàntiques, entre els quals hi ha el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l’Institut de Física d’Altres Energies (IFAE), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) o grups de recerca especialitzats a la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), entre d’altres. Tots mantenen un estret contacte i treballen conjuntament per impulsar l'ecosistema.

L'exemple més clar d'aquesta col·laboració és el Màster de Ciència i Tecnologies Quàntiques que coordina la UB i que compta amb la participació tots aquests agents. "El potencial de l'ecosistema català és molt alt –certifica Bruno Juliá, coordinador del màster–. Amb una coordinació activa i intel·ligent de tots els actors, podem fer que Catalunya es posicioni com un hub internacional de quàntica", assegura. El màster hi té un paper fonamental. "És vital per captar el talent que alimenta els grups d'investigació i les empreses, però també per vertebrar la comunitat –explica–. El fet que hi participin tantes institucions i més de deu empreses, contribueix a fer xarxa", apunta. Si bé aquest curs 2022/2023 serà només el segon any que s'ofereix la titulació, el màster està tenint una bona acollida. "Hem rebut sol·licituds d'estudiants catalans, però també de la resta d'Espanya i de països com l'Índia", detalla Juliá.

El boom laboral del sector

"És un moment fantàstic per explorar el món de la quàntica", defensa Rob Sewell, coordinador d'afers acadèmics de l'ICFO. Les perspectives optimistes de creixement de l'ecosistema català, combinades amb l'expansió del sector arreu d'Europa, situen la formació en ciències i tecnologies quàntiques com una opció molt atractiva per a l'alumnat que prové dels graus de física, d'enginyeria física o de disciplines vinculades amb les matemàtiques. "Hi ha una gran demanda de mà d'obra qualificada en tot el sector –adverteix Sewell–. Es busquen científics i enginyers capaços de treballar amb tecnologies relacionades amb la quàntica, com la fotònica o l'enginyeria de microones superconductores, però també informàtics i científics de dades que coneguin les solucions que els pot aportar aquesta tecnologia", diu.

La demanda per formar-se en quàntica està augmentant, però encara calen més professionals. "El creixement exponencial del sector no està limitat per la manca d'idees ni de tecnologies, sinó per la necessitat d'una mà d'obra altament qualificada –diagnostica l'expert–. Per això, cal que es destinin recursos significatius a la formació de científics i enginyers en aquest camp, així com donar a conèixer el potencial de la quàntica a tot tipus de sectors", afegeix. Sobre el Màster de Ciència i Tecnologies Quàntiques, Sewell és taxatiu: "Tothom qui el cursi no tindrà cap problema per trobar feina, ja sigui a Catalunya o a escala internacional".

El nou màster ha estat molt ben vist per les empreses catalanes del sector. "És l'eina perfecta per connectar els estudiants amb l'ecosistema local de grups de recerca i empreses, però també per atraure talent estranger", explica Artur Garcia, cofundador de Qilimanjaro, una empresa centrada en desenvolupar tecnologies quàntiques per a la computació. Juntament amb altres noms del sector com QUSIDE o LuxQuanta, Qilimanjaro està en ple procés d'expansió. A la necessitat de mà d'obra, però, s'hi ha afegit un altre factor. "L'entrada d'empreses privades en un entorn que, fins ara, era impulsat bàsicament des d'institucions acadèmiques públiques, n'ha fet augmentar la competitivitat i l'ambició per avançar", concreta.

L'ecosistema català està florint i ja s'ha convertit en un destí atractiu per a talents del sector. Aquest és el cas de l'Ana Palacios, de 24 anys. Després d'estudiar física a la Universitat Complutense de Madrid, va cursar el Màster en Física de Sistemes Complexos impartit per l'Institut de Física Interdisciplinari i de Sistemes Complexos (IFISC) amb la Universitat de les Illes Balears. A l'hora de fer el doctorat, però, va decantar-se per Barcelona. L'està cursant dins de Qilimanjaro. "La ciutat ja és un focus de desenvolupament en computació i tecnologies quàntiques –assegura Palacios–. A més, hi ha una clara aposta per potenciar l'ecosistema i Barcelona és des de sempre un lloc amb grans atractius per captar talent", conclou.  

Experiment en un laboratori de fotònica amb làser
Els estudis de fotònica, amb bones perspectives de futur

Si Catalunya vol fer-se un lloc en el mapa mundial de la quàntica, la fotònica és una ciència que també s'hi haurà de potenciar. "De fet, és una de les disciplines més rellevants i amb més projecció, tant en recerca com en desenvolupament, de tot el segle XXI", avança Crina Cojocaru, directora del Màster de Fotònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La relació entre les tecnologies quàntiques i les ciències fotòniques és molt forta. "En un dispositiu quàntic, com un computador, s'hi ha de poder introduir la informació que es vol processar, controlar-ne el funcionament, llegir-ne el resultat i traslladar-lo –apunta l'experta–. I la llum és gairebé l'única eina capaç d'aconseguir-ho", explica.

Però les aplicacions de la fotònica van molt més enllà de la quàntica. La llum és imprescindible per fer accions com tallar, soldar, tractar o modelar en tres dimensions; aconseguir que els cotxes autònoms detectin els obstacles; comunicar a gran velocitat amb sistemes com la fibra òptica o detectar i curar malalties. Igual que passa en el cas del màster de quàntica, Catalunya compta amb un únic Màster en Fotònica, creat ara fa més de quinze anys.

stats