Especials 01/11/2012

Obama i Romney tornen als seus actes de campanya després del pas de l'huracà 'Sandy'

El candidat demòcrata reprèn aquest dijous l'activitat electoral amb una gira pels estats clau; Wisconsin, Nevada i Colorado, mentre que el seu rival republicà, visita Virginia.

2 min
Obama arriba a l'aeroport internacional de Austin Straubel a Green Bay, Wisconsin. REUTERS

Després d'una pausa de quatre dies per l'huracà 'Sandy', el president dels Estats Units, Barack Obama, ha tornat aquest dijous als seus actes de campanya amb una gira pels estats clau; Wisconsin, Nevada i Colorado, mentre que el seu rival republicà, Mitt Romney, ha visitat Virgínia.

Els dos candidats s'afanyen per liderar les enquestes, a cinc dies dels comicis marcats per les feines de neteja i reconstrucció després del pas devastador del 'Sandy' per la costa est del país.

Obama participa aquest dijous en actes electorals a Green Bay (Wisconsin), el nord de Las Vegas (Nevada) i Boulder (Colorado) en aquest ordre, on "continuarà el seu pla traçat per empènyer els Estats Units cap endavant", segons la seva campanya.

La seva gira es produeix un dia abans que el govern publiqui l'informe d'atur del mes d'octubre, l'últim abans que els votants emetin el seu veredicte a les urnes, el proper dimarts 6 de novembre. Actualment l'atur se situa al voltant del 7,8% i l'economia i la creació de llocs de treball segueixen sent la principal preocupació pels americans.

Romney per la seva banda, visita de nou Virgínia, un estat amb un gran pes dins el Col·legi Electoral i on abans de l'arribada del 'Sandy', ell i Obama estaven empatats, segons una enquesta televisiva de la cadena CBS. Les seves visites repetides a Virgínia formen part d'una complexa estratègia geogràfica en busca del vot dels indecisos.

L'efecte "Sandy"

El parèntesi d'Obama per tal d'atendre l'emergència nacional que ha afectat a uns 50 milions de nord-americans a l'est del país, el beneficiaran de cara les eleccions segons han dit els experts. "La resposta del president Obama ha estat excel·lent. Ha evitat errors i ha respost de manera ràpida i eficaç a les dificultats de les persones" ha declarat a EFE Allan Lichtman, professor de ciències polítiques d'American University. Obama "s'ha guanyat elogis del governador republicà de Nova Jersey, Chris Christie, que va ser l'orador principal en la convenció nacional republicana", ha observat Lichtman, al descriure l'efecte 'Sandy'. Segons una enquesta conjunta entre el diari 'The Washington Post' i la cadena televisiva ABC, prop del 80% dels nord-americans qualifiquen la resposta d'Obama com a "bona" o "excel·lent".

Segons el director de campanya del candidat demòcrata, Jim Messina, Obama té al seu costat l'"aritmètica" mentre que el seu rival republicà només busca "vendre la falsa il·lusió" que ell és capdavanter. Per la seva banda, Sharon J. Castillo, consultora de Romney, ha expressat el seu entusiasme per l'"ímpetu" de la campanya i ha assegurat que a partir d'ara l'estratègia que seguirà serà "treballar com si fos el primer dia de la campanya, per portar el seu missatge sobre la recuperació econòmica i el que farà des del seu primer dia com a president".

Divendres, Obama farà discursos a esdeveniments comunitaris a Halliard, Springfield i Lima, Ohio, repetint la seva promesa de la defensa de la classe mitjana i el seu pla per crear llocs de treball. Romney també visitarà Ohio aquest divendres amb el denominat "esdeveniment de victòria" a la localitat d'Etna, i dissabte a Nou Hampshire.

stats