Contingut patrocinat
Especials 20/01/2023

Darrers dies per participar als premis de contes Pilarín Bayés

Les migracions són les protagonistes de la 20a edició d'aquest guardó. La data límit per enviar els contes és el 20 de febrer.

2 min
Premi Pilarín Bayés.

Un any més, des de l’àrea de sensibilització de Solidaritat Sant Joan de Déu han triat el tema sobre el qual nens i nenes escriuran contes a la 20a edició del Premi Pilarín Bayés (www.premipilarinbayes.org). Migracions, un planeta en constant moviment, és la temàtica triada per fomentar la reflexió d’un tema d’interès social. Es tracta de trencar els estigmes i els prejudicis que envolten la migració i que els infants hi reflexionin des d’una mirada àmplia.

Reflexionar, debatre i construir

El Premi, organitzat per Obra Social Sant Joan de Déu i l’Editorial Mediterrània, està adreçat a l’alumnat de primària, dels 6 als 12 anys, d’escoles de tot Catalunya perquè expliquin com entenen la migració. És una oportunitat per treballar els valors, fomentar la lectura i l’escriptura a l’aula i activar la imaginació. Es convida el professorat a reflexionar amb els infants sobre la migració no com un fet llunyà sinó buscant experiències migratòries al seu entorn, tant històries familiars com del poble o la ciutat on viuen, i posant èmfasi també en la migració com a fet cultural, social o biològic. I a partir d’aquí que escriguin el seu conte.

Els nens i nenes han d’explicar un conte on es posi en valor la migració com una oportunitat, la possibilitat de fer-nos millors persones, conèixer altres cultures i espais, i enriquir-nos. Entre totes les propostes el jurat triarà 20 contes que es publicaran en un llibre il·lustrat per la Pilarín Bayés i que després es podrà comprar a la Botiga Solidària de Sant Joan de Déu. A les darreres edicions els guanyadors dels contes també han gravat els podcasts dels seus relats en col·laboració amb Catalunya Ràdio.

La il·lustradora Pilarín Bayés convida a les escoles a participar en la 20 edició del concurs literari que porta el seu nom

La data límit per enviar els contes és el 20 de febrer de 2023. Els originals es poden fer arribar a través del formulari que hi ha a la web (www.premipilarinbayes.org). Com sempre, està actiu el Racó del Professorat amb propostes i recursos per treballar a l’aula, des de com inventar contes fins a orientacions per a la comprensió i l’escriptura de contes o llegir i parlar de contes per escriure’n de nous. A la web també hi ha recursos per reflexionar sobre migracions, que poden ajudar a l’hora de treballar el tema.

Les migracions

No només els humans, també els animals i les plantes migren d’un lloc a un altre per seguir amb vida, tenir una nova casa, alimentar-se o reproduir-se. Al llarg de la història, la humanitat ha evolucionat gràcies a les migracions i el que han implicat, la creació de noves cultures i civilitzacions, l’oportunitat d’aprendre i enriquir-nos amb gent que arriba d’altres llocs del planeta. A partir de la reflexió prèvia i de tot el que pot sorgir en aquest procés de debat, els nens i nenes han d’escriure un conte. Pot ser un conte per infant o per grup, ha d’estar escrit en català i ha de ser inèdit.

stats