Protectors solars: 6 aspectes clau que has de conèixer per protegir-te correctament del sol

Les farmàcies de la província de Barcelona comencen la campanya 'Atenció pell 365' per conscienciar sobre la importància de protegir-nos del sol tot l’any

Marta Gento I Gemma Vila, Farmacèutiques

Sabies que a la província de Barcelona estem exposats a més de 2.500 hores de sol a l’any? Aquesta xifra ens indica dues coses. D’una banda, que és molt important prendre mesures per prevenir el càncer de pell, un dels més freqüents al nostre país: segons dades del Departament de Salut del 2016, a Catalunya, com a tot Europa, la incidència de melanoma cutani augmenta, amb 10,2 nous casos anuals per 100.000 habitants. D’altra banda, també ens indica que cal fer una bona fotoprotecció durant tot l’any i sempre que es faci qualsevol activitat a l’aire lliure.

Per protegir-nos del sol correctament, és essencial escollir un bon protector solar. I, per fer-ho amb garanties, cal saber interpretar el seu etiquetatge.

1- Què vol dir l’FPS?

El factor de protecció solar (FPS) és un número que indica el grau de protecció davant la radiació ultraviolada B, principal responsable de la cremada i de l’aparició de càncer de pell. Es calcula a través d’un mètode estandarditzat a nivell europeu que classifica el tipus de protecció en baixa (FPS de 6 a 10); mitjana (FPS de 15 a 25); alta (FPS de 30 a 50), o molt alta (FPS 50+).

Cargando
No hay anuncios

2- El protector solar pot aturar altres radiacions?

Si el protector té a l’envàs un símbol amb les sigles UVA dins d’un cercle, és eficaç davant la radiació ultraviolada A, responsable també de l’aparició de càncer de pell com a conseqüència de l’oxidació cel·lular.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, els protectors solars que aturen la radiació infraroja porten les sigles IRA a l'envàs. I els que poden aturar la llum visible d’alta intensitat, tenen les sigles HEVL. Aquestes dues radiacions provoquen fotoenvelliment i potencien els efectes nocius dels ultraviolats.

Cargando
No hay anuncios

3- Com he d'escollir el que em pot anar més bé?

Cada protector té una textura diferent, adequada a cada tipus de pell, activitat i exposició al sol. Demana al farmacèutic que t’aconselli el millor protector per a tu.

Cargando
No hay anuncios

Tots els protectors solars i els cosmètics de les farmàcies compleixen la normativa vigent que en garanteix la qualitat, la seguretat i l’eficàcia.

4- Com sé si és resistent a l’aigua i/o a la suor?

A l’envàs es pot observar la resistència que té a l’aigua: 'wet skin' vol dir que es pot aplicar amb la pell mullada; 'water resistant', que és resistent a banys curts, llàgrimes, suor i humitat; i 'waterproof', que la protecció es manté després de banys de llarga durada.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, si el protector indica que és 'rubproof', vol dir que és resistent a la fricció; i en cas que sigui 'sweatproof', marca la resistència a la suor.

5- Fins quan el puc guardar?

Els protectors solars també caduquen. El símbol d’un envàs cilíndric obert alerta que, un cop obert i tret el precinte del protector, no és possible assegurar-ne l’eficàcia passats els mesos indicats. Per exemple, si hi diu 12M, significa que no convé utilitzar-lo al cap de 12 mesos.

Cargando
No hay anuncios

Això és independent de la data de caducitat (indicada amb el símbol d’un rellotge de sorra); per tant, és important prendre nota de la data en què s’obre l’envàs.

6- Quina quantitat me n’haig d’aplicar?

És molt important aplicar la quantitat de protector solar necessària perquè el producte faci el seu efecte. Hi ha tècniques fàcils de recordar que ens ajuden a complir aquest requisit, com per exemple imaginar al palmell de la mà la superfície d’un ou dibuixat.

Cargando
No hay anuncios

Necessitarem mig ou per cobrir correctament la cara i el coll, i mig ou més per a cadascun dels dos braços. Caldrà un ou i mig per cobrir l’esquena i les espatlles, un ou i mig més per cobrir el ventre i els lumbars, i la mateixa quantitat per a cadascuna de les cames. Per cobrir tot el cos, serà necessària la superfície de gairebé 8 ous, que s’haurà d’aplicar una estona abans de l’exposició i renovar-la cada 2 hores.

Campanya 'Atenció pell 365' de les farmàcies de la província de Barcelona

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona han impulsat la campanya d’educació sanitària 'Atenció pell 365' per conscienciar sobre la importància de protegir-nos del sol no només a l’estiu, sinó també a la tardor, a l’hivern i a la primavera.

Així doncs, sota el lema “Protegeix-te, perquè cada dia surt el sol”, i amb el patrocini d’Avène, Ladival i La Roche-Posay, més de 600 farmacèutics de la província de Barcelona, durant tot l’any, recordaran que protegir-se ha de ser un hàbit atemporal i que cal utilitzar protector solar diàriament, i informaran sobre com fer-ne un ús correcte.

Cargando
No hay anuncios

Més informació, a la web de salut del COFB:farmaceuticonline.com/atenciopell365

També es pot seguir la campanya a Twitter amb el 'hashtag' #AtencióPell365