Protectors solars: 6 aspectes clau que has de conèixer per protegir-te correctament del sol

Les farmàcies de la província de Barcelona comencen la campanya 'Atenció pell 365' per conscienciar sobre la importància de protegir-nos del sol tot l’any

Marta Gento I Gemma Vila, Farmacèutiques
3 min
La protecció solar és molt important en qualsevol persona, però sobretot per als infants / COL·LEGI DE FARMACÈUTICS

Sabies que a la província de Barcelona estem exposats a més de 2.500 hores de sol a l’any? Aquesta xifra ens indica dues coses. D’una banda, que és molt important prendre mesures per prevenir el càncer de pell, un dels més freqüents al nostre país: segons dades del Departament de Salut del 2016, a Catalunya, com a tot Europa, la incidència de melanoma cutani augmenta, amb 10,2 nous casos anuals per 100.000 habitants. D’altra banda, també ens indica que cal fer una bona fotoprotecció durant tot l’any i sempre que es faci qualsevol activitat a l’aire lliure.

Per protegir-nos del sol correctament, és essencial escollir un bon protector solar. I, per fer-ho amb garanties, cal saber interpretar el seu etiquetatge.

1- Què vol dir l’FPS?

El factor de protecció solar (FPS) és un número que indica el grau de protecció davant la radiació ultraviolada B, principal responsable de la cremada i de l’aparició de càncer de pell. Es calcula a través d’un mètode estandarditzat a nivell europeu que classifica el tipus de protecció en baixa (FPS de 6 a 10); mitjana (FPS de 15 a 25); alta (FPS de 30 a 50), o molt alta (FPS 50+).

2- El protector solar pot aturar altres radiacions?

Si el protector té a l’envàs un símbol amb les sigles UVA dins d’un cercle, és eficaç davant la radiació ultraviolada A, responsable també de l’aparició de càncer de pell com a conseqüència de l’oxidació cel·lular.

Per a una bona lectura de la informació dels productes de protecció solar / COL·LEGI DE FARMACÈUTICS

Alhora, els protectors solars que aturen la radiació infraroja porten les sigles IRA a l'envàs. I els que poden aturar la llum visible d’alta intensitat, tenen les sigles HEVL. Aquestes dues radiacions provoquen fotoenvelliment i potencien els efectes nocius dels ultraviolats.

3- Com he d'escollir el que em pot anar més bé?

Cada protector té una textura diferent, adequada a cada tipus de pell, activitat i exposició al sol. Demana al farmacèutic que t’aconselli el millor protector per a tu.

Tots els protectors solars i els cosmètics de les farmàcies compleixen la normativa vigent que en garanteix la qualitat, la seguretat i l’eficàcia.

4- Com sé si és resistent a l’aigua i/o a la suor?

A l’envàs es pot observar la resistència que té a l’aigua: 'wet skin' vol dir que es pot aplicar amb la pell mullada; 'water resistant', que és resistent a banys curts, llàgrimes, suor i humitat; i 'waterproof', que la protecció es manté després de banys de llarga durada.

D’altra banda, si el protector indica que és 'rubproof', vol dir que és resistent a la fricció; i en cas que sigui 'sweatproof', marca la resistència a la suor.

5- Fins quan el puc guardar?

Els protectors solars també caduquen. El símbol d’un envàs cilíndric obert alerta que, un cop obert i tret el precinte del protector, no és possible assegurar-ne l’eficàcia passats els mesos indicats. Per exemple, si hi diu 12M, significa que no convé utilitzar-lo al cap de 12 mesos.

Això és independent de la data de caducitat (indicada amb el símbol d’un rellotge de sorra); per tant, és important prendre nota de la data en què s’obre l’envàs.

6- Quina quantitat me n’haig d’aplicar?

Llocs del cos i quantitats per a l'aplicació de protecció solar / COL·LEGI DE FARMACÈUTICS

És molt important aplicar la quantitat de protector solar necessària perquè el producte faci el seu efecte. Hi ha tècniques fàcils de recordar que ens ajuden a complir aquest requisit, com per exemple imaginar al palmell de la mà la superfície d’un ou dibuixat.

Necessitarem mig ou per cobrir correctament la cara i el coll, i mig ou més per a cadascun dels dos braços. Caldrà un ou i mig per cobrir l’esquena i les espatlles, un ou i mig més per cobrir el ventre i els lumbars, i la mateixa quantitat per a cadascuna de les cames. Per cobrir tot el cos, serà necessària la superfície de gairebé 8 ous, que s’haurà d’aplicar una estona abans de l’exposició i renovar-la cada 2 hores.

Campanya 'Atenció pell 365' de les farmàcies de la província de Barcelona

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona han impulsat la campanya d’educació sanitària 'Atenció pell 365' per conscienciar sobre la importància de protegir-nos del sol no només a l’estiu, sinó també a la tardor, a l’hivern i a la primavera.

Així doncs, sota el lema “Protegeix-te, perquè cada dia surt el sol”, i amb el patrocini d’Avène, Ladival i La Roche-Posay, més de 600 farmacèutics de la província de Barcelona, durant tot l’any, recordaran que protegir-se ha de ser un hàbit atemporal i que cal utilitzar protector solar diàriament, i informaran sobre com fer-ne un ús correcte.

Més informació, a la web de salut del COFB: farmaceuticonline.com/atenciopell365

També es pot seguir la campanya a Twitter amb el 'hashtag' #AtencióPell365

stats