CAIXABANK INFORMA
Especials 03/06/2019

WONNOW: premis per a les millors alumnes de graus universitaris tècnics

CaixaBank i Microsoft Ibérica impulsen la diversitat i la presència de dones en l’àmbit de la tecnologia i les ciències

Olga Vallejo
3 min
Les guanyadores de la primera edició dels premis WONNOW.

Arriba la segona edició dels Premis WONNOW de CaixaBank i Microsoft Ibérica, que premien les millors alumnes de graus STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) de 79 universitats espanyoles. Fins al 16 de juny s’hi pot participar presentant una candidatura a través de la pàgina web www.wonnowawards.com.

WONNOW

Són uns premis d’àmbit estatal que neixen amb la voluntat de promoure, posar en valor i estimular l’excel·lència acadèmica i personal de les estudiants universitàries de les àrees STEM, per donar visibilitat social a l’esforç, la tenacitat i la capacitat femenina en els camps de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. I és que malgrat els avenços de les últimes dècades, a Espanya encara hi ha nínxols laborals i professionals on la participació femenina és proporcionalment escassa. Segons l’informe 'The 2018 women in tech index', tot i situar Espanya a la novena posició dels països que ofereixen millors oportunitats per a les estudiants STEM, tan sols el 35% de les persones matriculades en educació superior en àrees relacionades amb STEM són dones, només el 28% dels investigadors al món són dones, i les dones només representen el 37,4 % dels professionals del sector tecnològic.

A l’edició anterior dels premis WONNOW hi van participar 260 alumnes procedents de 59 universitats espanyoles. Per triar les premiades es té en compte l’expedient acadèmic -han d’adjuntar el currículum i la nota mitjana dels 180 primers crèdits superats- i es valora l’experiència personal. Han d’omplir un formulari amb preguntes per conèixer els mèrits i el seu perfil. A més de l’expedient es té en compte el seu projecte personal -que pot ser tant de formació de caràcter acadèmic com empresarial i que l’alumna desenvoluparà si obté el premi-, i la trajectòria personal i social de la concursant. Entre totes les participants es premien 10 estudiants amb l’accés a una beca remunerada per treballar a CaixaBank, i el millor expedient acadèmic rep una dotació econòmica de 10.000 euros. Totes les guanyadores participen en un programa de mentoria de Microsoft Ibérica.

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, i la presidenta de Microsoft Ibérica, Pilar López / CAIXABANK

Per al conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, la importància dels premis rau en el fet que donen suport a la presència i el desenvolupament professional de les dones en l’àmbit tecnològic: “Per al desenvolupament de la nostra societat necessitem ajudar les dones perquè apostin per les professions del futur”. Per la seva banda, Pilar López, presidenta de Microsoft Ibérica, destaca que “cal desterrar estereotips i animar les noies joves a ser protagonistes de tots els canvis que han d’arribar en la societat digital”.

COMPROMÍS AMB LA DIVERSITAT

Tant CaixaBank com Microsoft Ibérica creuen que és important que hi hagi una presència femenina igualitària amb la masculina a tots els àmbits de la societat, i esperen que aquesta iniciativa permeti avançar en la igualtat de gènere al país.

Un dels valors de CaixaBank és el compromís social, per contribuir al desenvolupament d’una societat més justa i amb més igualtat d’oportunitats. Per aconseguir-ho fomenta i participa en diverses iniciatives, com aquests premis; la iniciativa Women’s Empowerment Principles, impulsada per les Nacions Unides; l’acord 'Més dones, millors empreses', per fer créixer la representativitat de la dona en posicions directives, o l’Observatori Generació i Talent, amb l’objectiu de promoure la gestió de la diversitat generacional. L’entitat també demostra aquest compromís en el seu funcionament -ho avala el fet d’estar inclosa a l’índex d’igualtat de gènere de Bloomberg per la seva implicació en la promoció de les dones-: té un pla d’igualtat per contribuir a la igualtat efectiva entre homes i dones, el 40,1 % dels càrrecs directius són dones i té una línia específica d’actuació per fomentar la diversitat de gènere. Per la seva banda, Microsoft és una empresa diversa en tots els sentits, conscient que un entorn divers i inclusiu condueix a millors idees, millors productes i millors resultats per als clients.

Les empreses impulsores confien que aquests guardons a més de premiar l’excel·lència de dones estudiants de graus STEM donin més visibilitat a les dones amb vocació STEM. Així, es vol contribuir al foment de les vocacions científiques i tecnològiques de nenes i adolescents, cosa que suposa un impuls de la igualtat de gènere i alhora incideix en la manca general de vocacions científiques i tecnològiques.

stats