21/06/2016

Quan Ivan Rakitic pot atacar amb llibertat

3 min
Quan Ivan Rakitic pot atacar amb llibertat

BarcelonaLa lògica futbolística del Barça, de vegades, és poc lògica. Qui per a la majoria de clubs és un migcampista organitzador, vestit de blaugrana funciona millor de central. O qui és un extrem ràpid i tècnic, acaba sent un projecte de lateral ofensiu. L’últim exemple d’aquest gir tàctic que fa el Barça amb determinats jugadors s’està vivint amb Ivan Rakitic a l’Eurocopa. El migcampista croat, rival avui d’Espanya (21 h, Telecinco), ha deixat de banda les etiquetes de disciplina o equilibri defensiu amb què se l’associa al Barça per recuperar aquella versió més ofensiva, més alliberada, que el va fer lluir al Sevilla amb gols i assistències. Semblaven, de fet, les qualitats que van fer que el Barça s’animés a fitxar-lo fa dos estius.

Però en realitat, i malgrat que ha tornat a ser la peça de segona fila que més gols ha marcat aquesta temporada al marge del trident, amb el Barça Rakitic és més aviat l’escut dels altres, i no pas la versió de jugador finalitzador i pròxim a l’àrea que s’està tornant a veure amb Croàcia. En la segona jornada, de fet, va ser l’autor d’un dels dos gols del seu país. L’interrogant que el seu bon rendiment està obrint és si, aprofitant la sortida de Dani Alves, Luis Enrique buscarà potenciar-li aquesta faceta d’atac o si el mantindrà sumant a l’ombra com fins ara.

Amb el 7 a l’esquena, l’ex del Sevilla disposa d’uns privilegis tàctics que amb Luis Enrique no té. Se l’allibera molt més de tasques defensives per explotar les seves virtuts en atac: l’arribada a l’àrea, el recorregut, l’olfacte, la visió. Amb Croàcia, Rakitic és mitjapunta i actua per darrere de Mandzukic. La responsabilitat organitzadora recau en Modric, i les vigilàncies defensives, en Badelj, i a ell se l’intenta allunyar de les bases del joc per acostar-lo a l’àrea.

De fet, Rakitic és una de les peces clau en l’atac en tromba d’una Croàcia molt vertical. El tècnic Ante Cacic perfora els rivals amb la persistència per banda esquerra de Perisic i amb les incorporacions constants del capità Srna per la dreta. La capacitat rematadora de Mandzukic es multiplica amb les diagonals de Brozovic, teòric extrem dret però segon davanter a la pràctica. Croàcia no vol que l’àrea quedi despoblada quan s’insinua una centrada i aquí entra en joc la potència física de Rakitic, que arriba -i té l’ordre d’arribar- a tot. Al blaugrana se l’està veient sovint entre la frontal i l’àrea petita per augmentar les opcions de remat. És un punyal.

Aquesta mirada endavant és sostenible perquè Rakitic no ha de preveure cap cobertura ni vigilar el moviment d’atac d’algú altre per compensar-lo defensivament, com passa al Camp Nou al voltant de Messi i Alves. Precisament la baixa del brasiler pot implicar un canvi d’escenari de cara a l’any que ve i podria aproximar les versions de Rakitic amb la selecció i amb el club, tot i que tampoc sembla probable que el Barça accepti perdre una de les peces més disciplinades que té en plantilla per atacar amb equilibri. Luis Enrique no pot permetre’s el luxe de tenir Rakitic tants minuts per davant de la pilota com Croàcia es permet en fase defensiva.

Avui es defineixen els grups C i D

El partit entre Espanya i Croàcia servirà per definir el primer del Grup D. Amb l’equip espanyol ja classificat, els croats necessiten puntuar per ser, també, als vuitens de final. Mentrestant, la República Txeca necessita derrotar Turquia (21 h, Uefa.com) i esperar l’ensopegada croata per escalar fins al segon lloc o, com a mínim, classificar-se com un dels millors tercers. Al Grup C també pot passar de tot. Alemanya juga contra Irlanda del Nord i Polònia s’enfronta a Ucraïna. Els partits seran a les 18 h (Uefa.com). Alemanys i polonesos necessiten guanyar i golejar per acabar primers; mentre que Ucraïna es classificarà directament si guanya.

stats