Opinió
Esports 15/02/2011

Arséne Wenger, l'intel·lectual

Axel Torres
2 min
Wenger durant l'últim partit de l'Arsenal, contra  el Wolverhampton.

PERIODISTA ESPECIALITZAT EN FUTBOL INTERNaCIONALNo és només l'estil de joc. Si Arsène Wenger ha convertit l'Arsenal en un club admirat a escala mundial -deixant enrere la seva època d'institució important al futbol anglès, però no gaire simpàtica lluny del barri d'Islington-, és, també, per una qüestió de discurs. El tècnic alsacià va més enllà d'implantar una filosofia sobre el camp. Justifica i explica totes les seves decisions i sempre dibuixa símils que tenen a veure amb la vida humana, amb tot el que és més transcendent que l'esport. Wenger parla sovint de moralitat i d'art: del deure i de l'aspiració màximes que han de regir una existència humana tal com ell l'entén.

Mentre mig Anglaterra el critica perquè ja no guanya -compte, els seus registres de títols segueixen estant molt per sobre del que seria la tradició història del club-, ell s'obsessiona a jugar net. A no deure ni un centau. A no fitxar ningú a qui el club no pugui pagar, tot i que els rivals acumulin despeses i números vermells. Guanyar és sempre un objectiu, ho reconeix admetent-se mal perdedor, però no és mai més important que la integritat. S'ha d'aspirar al màxim, però no a qualsevol preu. El respecte a la tradició de la institució representada i l'educació de tota la seva comunitat estan, en les seves pròpies paraules, per damunt del que passi al terreny de joc.

Llicenciat en economia

Des que es va construir l'Emirates Stadium, l'Arsenal no es comporta al mercat com un club de primer nivell: ven més del que fitxa. I tot i això, segueix competint amb els millors. Obté resultats superiors, per exemple, als d'aquest Manchester City que rebenta el mercat cada vegada que s'obre el període d'incorporacions. I segueix mantenint una identitat, sent fidel a l'autèntic leitmotiv del seu entrenador: "El que fa la vida diària realment interessant és intentar transformar-la en alguna cosa propera a l'art". Parla d'art, parla de política, parla de conflictes socials. És llicenciat en economia. I creu que cap d'aquests camps tan elevats no està tan allunyat del futbol.

stats