Barça
Esports Barça 10/08/2015

El Barça iguala el Milan com el club amb més Supercopes d'Europa

El conjunt blaugrana acumula cinc victòries i quatre derrotes en una competició que no va guanyar fins el 1992

Roger Requena
5 min
El Barça, amb la Supercopa d'Europa.

BarcelonaAmb cinc victòries i quatre derrotes en la Supercopa d'Europa, el Barça ha igualat el Milan com l'equip amb més títols (cinc). A més, els blaugrana són el club que han perdut més finals, una més que el Porto i el Bayern Munic. A més, és l'equip que ha participat en més finals d'aquesta competició, una més que el Milan. Amb la victòria a Tbilissi, el Barça de Luis Enrique ha evitat que tornessin a ser més les derrotes que les victòries d'un torneig maleït fins que el Dream Team el va alçar pel Barça per primer cop el 1992. Anteriorment, altres generacions blaugrana l'havien perdut en fins a tres ocasions. Des d'aleshores, el Barça només ha sumat una derrota, contra el Sevilla 2006, i tres victòries que han contribuït a equilibrar la balança. Aquestes són les nou finals que el conjunt blaugrana ha disputat fins al moment en aquesta competició:

1. 1979: El Notthingham Forest de Brian Clough es creua en el camí. En la primera participació en una Supercopa d'Europa, el Barça va topar-se amb una de les revelacions europees més sorprenents: el Nottingham del polèmic i brillant Brian Clough. Els anglesos, que havien alçat la Copa d'Europa en l'any del seu debut en la competició, i només un any després a la primera divisió anglesa, va ser capaç de sobreposar-se al Barça, que havia accedit a aquest partit després de guanyar la seva primera Recopa d'Europa, a Basilea. En una eliminatòria a doble partit, els anglesos es van imposar a casa per 1-0, i van ser capaços d'empatar al Camp Nou (1-1) en una gran actuació del porter Peter Shilton.

2. 1982: L'Aston Villa frustra l'equip d'Udo Lattek. Tres anys després de la derrota contra el Nottingham, el Barça va disposar d'una nova oportunitat d'alçar la Supercopa d'Europa contra un altre equip anglès. Els blaugrana, entrenats per Udo Lattek, es van imposar a l'anada gràcies a un solitari gol de Marcos Alonso (1-0), un resultat curt pels mèrits que van fer. Una setmana després, el Barça no va saber fer bo el resultat de l'anada i va caure per un contundent 3-0. Els culers, que van acabar amb nou homes per les expulsions de Julio Alberto i de Marcos Alonso, van aguantar l'empat a zero fins el minut 79, però va perdre el control del partit a partir d'aleshores, per acabar encaixant dos gols a la pròrroga.

3. 1989: El Milan dels holandesos, tercer botxí. El tercer cop que el Barça va vèncer una Recopa, aquest cop contra la Sampdoria, va topar-se amb el Milan dels holandesos Marco van Basten, Frank Rijkaard, que l'any anterior s'havien proclamats campions de l'Eurocopa amb el seu país. El conjunt d'Arrigo Sacchi va obtenir un positiu empat (1-1) de Barcelona, però en la tornada, la bona actuació d'Andoni Zubizarreta no va ser suficient per evitar l'únic gol milanès, obra d'Evani. Un cop més, el Barça tornava amb les mans buides després de disputar una Supercopa que se'ls resistia.

4. 1992: A la quarta va la vençuda. En el segon intent del Barça de Cruyff, els blaugrana van aconseguir sumar el primer títol de Supercopa d'Europa del seu palmarès. Aquest cop, el Barça arribava com a guanyador de la Copa d'Europa per primera vegada, i va aprofitar la dinàmica guanyadora del Dream Team per sobreposar-se al Werder Bremen. L'empat a Alemanya (1-1) ho deixava tot obert per a la tornada, que van guanyar per un gol els blaugrana (2-1). Aquest partit, però, no va estar exempt de patiment, ja que no es va decidir fins el minut 87, quan Goikoetxea va marcar el gol que decidia el títol.

5. 1997: El Borussia Dortmund, el rival més còmode. Cinc anys després, amb un Barça plenament renovat i que ja no tenia a Cruyff, sinó a Van Gaal a la banqueta, va vèncer amb relativa facilitat a un Borussia Dortmund que va tardar vuit minuts en encaixar el primer gol a l'anada. El seu autor, un Luis Enrique que aquest dimarts buscarà repetir títol, encara que com a tècnic. Rivaldo va firmar la segona diana de la victòria al Camp Nou (2-0), deixant els deures fets per la tornada al Westfalenstadion. En terres alemanyes, el Barça va tornar a marcar en el vuitè minut del primer temps, ara a través de Giovanni, deixant sentenciat un duel que acabaria en empat 1-1.

6. 2006: L'inici del final d'un cicle. Fa poc menys d'una dècada, el Barça de Frank Rijkaard afrontava confiat un duel no havia de ser més que un tràmit. La victòria a París, uns mesos abans, havia generat un estat d'eufòria del qual el conjunt blaugrana no se'n va recuperar a temps. En la primera Supercopa d'Europa que disputaria a partit únic, el Sevilla dels Dani Alves, Kanouté i Luis Fabiano va passar la mà per la cara (3-0) que havia començat, sense esperar-ho, la seva descomposició. L'autocomplaència i la manca d'exigència per a mantenir el camí que havien portat el grup a l'èxit, van perllongar-se amb una altra estrepitosa derrota al Mundial de Clubs contra l'Internacional de Porto Alegre i una lliga que ha quedat recordada per un gol de Tamudo al Camp Nou.

7. 2009: El quart títol del sextet. Amb Pep Guardiola, el Barça va tornar a la dinàmica guanyadora, iniciant un cicle victoriós que va començar amb un triplet i va continuar amb una treballada victòria contra el Shakhtar Donetsk. Els ucraïnesos, amb Txigrinsky a l'eix de la defensa, van plantejar un partit de gran ordre defensiu, i van forçar la pròrroga després d'arribar empatats sense gols. Tot i que que en l'atac del Barça hi destacaven Messi, Ibrahimovic i Henry, l'heroi del partit va ser un jove Pedro, que va anotar l'únic gol del partit en el minut 115. Pocs mesos després, el canari es convertiria en l'únic jugador de la història del futbol en anotar en sis competicions de clubs en un mateix any.

8. 2011: El Porto, una víctima més de Messi. A Wembley, Guardiola va coronar per segon cop campió d'Europa el Barça, un equip que va demostrar que tenia ganes de més, i que va exhibir-se en una final de Champions davant d'un gran rival. En la vuitena Supercopa d'Europa de la seva història, el Barça va castigar un error en defensa de Guarín, que en l'intent de cedir una pilota al seu porter, Hélton, va regalar una assistència a Messi, que només va haver de desfer-se del porter per anotar el primer dels dos gols blaugrana d'aquella tarda. Els portuguesos van mantenir les opcions fins a quatre minuts per al final, quan es van quedar amb un home menys per l'expulsió de Rolando. Amb superioritat numèrica, el Barça va doblar l'avantatge amb un gol de Cesc, previ a la segona vermella portuguesa, per Guarín.

9. 2015: Pedro torna a ser l'heroi en la pròrroga a Tibilissi. Dos gols de falta directa de Leo Messi encaminaven l’argentí com l’heroi de la cinquena Supercopa d’Europa del Barça, a l’exòtic estadi Boris Paitxadze Dinamo Arena, però el gran protagonista de la victòria blaugrana (5-4) va acabar sent Pedro. El canari, que no partia en l’onze inicial i no ha entrat fins la pròrroga, ha repetit el gol que va protagonitzar el 2009 contra el Shakhtar Donetsk en el mateix minut, el 115. El títol permet al Barça igualar el Milan com l’equip amb més Supercopes d’Europa (5), i situa els blaugrana com el conjunt amb més títols europeus (19), situant-se en solitari per davant del mateix Milan i al Reial Madrid.