BARÇA
Esports Barça 27/04/2019

El Barça es proclama campió de la Lliga per 26a vegada

L'hegemonia blaugrana continua amb el vuitè títol en els últims onze anys

i
Albert Nadal
6 min
Els jugadors del Barça celebren el gol de Messi contra el Llevant

BarcelonaNomés les matemàtiques separaven el Barça de proclamar-se campió d'una Lliga que feia setmanes que virtualment tenia sentenciada. Amb el triomf amb emoció contra el Llevant (1-0), el conjunt blaugrana ja pot dir que ha guanyat la 26a Lliga de la seva història, la vuitena en els últims onze anys. Tal com diu el lema que duen els jugadors a la samarreta commemorativa del títol, aquest grup de futbolistes han fet normal el que és extraordinari. I, d'això, bona part de culpa la té Leo Messi, que en la seva primera temporada com a capità blaugrana s'ha convertit en el futbolista de la història del Barça amb més Lligues, i supera, amb deu, Andrés Iniesta, amb qui empatava a nou. En total, l'astre argentí acumula 34 títols amb la samarreta blaugrana.

De fet, Messi és el principal fil argumental que connecta totes les etapes guanyadores del Barça des de fa més d'una dècada. La temporada 2007-08 va ser l’última en què el conjunt blaugrana es va quedar sense guanyar cap títol. Aquell estiu es van acomiadar dues figures que havien retornat la il·lusió a l’afició: Ronaldinho i Frank Rijkaard. Tots dos havien arribat al Barça el 2003 de la mà de Joan Laporta, i van tornar a fer guanyador un equip que acumulava quatre temporades de travessia del desert. Durant els cinc anys que Rijkaard i Ronaldinho van ser al club es van guanyar dues Lligues (2004-05 i 2005-06) i la Lliga de Campions de París (2005-06). Messi havia començat a ensenyar del que era capaç en aquell equip.

Pep Guardiola va succeir Rijkaard a la banqueta i, des de llavors fins avui, la relació del Barça amb la Lliga els últims onze anys és pràcticament d'hegemonia. Amb l’arribada del de Santpedor es va iniciar una època de domini que, onze anys i quatre tècnics després, continua. Només el Madrid, amb dues Lligues (2011-12 i 2016-17), i l’Atlètic, amb una (2013-14), han pogut perturbar l’hegemonia blaugrana. Amb Guardiola, el Barça va conquistar tres Lligues seguides (2008-09, 2009-10 i 2010-11); amb Tito Vilanova es va guanyar "La Lliga dels 100 punts" (2012-13); i l’etapa de Luis Enrique es va saldar amb dues Lligues (2014-15 i 2015-16). Amb Ernesto Valverde, el domini continua. A l'ARA repassem aquests onze anys del Barça tenyint Lligues de blaugrana.

De Guardiola a Valverde

2008-2012: El cicle màgic de Pep Guardiola

L’arribada de Pep Guardiola, una aposta valenta perquè era la seva primera experiència en una banqueta professional després d’haver guanyat la Tercera Divisió amb el filial, va suposar una autèntica revolució. En la seva primera temporada va guanyar un triplet que es va acabar convertint en un sextet amb la consecució de la Supercopa d’Espanya, la Supercopa d’Europa i el Mundial de Clubs. Guardiola va convertir el Barça en un club admirat a tot arreu, amb La Masia com a bandera principal. El tècnic de Santpedor va consagrar l’estil de Johan Cruyff com a manera de guanyar marcada per un futbol d’atac basat en la possessió i la pressió en camp rival que va fer del Barça un equip temut i admirat.

Pep Guardiola celebrant el títol de Lliga amb el Barça

Títols a part, el primer any de Guardiola és especialment recordat per l’eclosió de Busquets, que pujava directe de Tercera, i, sobretot, perquè va situar Messi de fals nou en una exhibició blaugrana al Santiago Bernabéu el 2 de maig del 2009: el Barça es va imposar de manera rotunda (2-6) en un partit en què hi havia el títol de Lliga en joc. Va ser la primera de les tres Lligues consecutives que va guanyar el Barça de Guardiola abans del seu comiat l’any 2012, quan va explicar que s’havia buidat. El tècnic català, erosionat per la disputa mediàtica que plantejava José Mourinho com a entrenador del Madrid i per la falta de 'feeling' amb la junta que presidia Sandro Rosell des del 2010, va fer les maletes en una temporada en què els blancs, guiats pel joc poc vistós però pràctic i agressiu del portuguès, es van imposar a la Lliga amb 100 punts.

Guardiola va dirigir el Barça durant quatre temporades, en què va guanyar 14 títols de 19. D’aquesta etapa d’èxits sempre en quedarà el record de la nominació de tres futbolistes de La Masia (Messi, Xavi i Iniesta) com a finalistes de la Pilota d’Or de l’any 2010, que va guanyar l’argentí.

2012-2013: La Lliga dels 100 punts de Tito Vilanova

La junta presidida per Sandro Rosell va designar el que fins llavors havia sigut el segon de Guardiola, Tito Vilanova, com a tècnic del primer equip. L’única temporada que Tito es va poder encarregar del Barça va estar marcada pel càncer que patia a la glàndula paròtide i que li va causar la mort el 25 d’abril del 2014, quan tenia 45 anys.

Pancarta d'homenatge a Tito Vilanova

Tot i una dolorosa eliminatòria a les semifinals de la Champions contra el Bayern (amb un resultat global de 7-0) i l’eliminació a les semifinals de la Copa contra el Madrid (amb un global de 4-2), l’equip que va comandar Tito –i, quan la malaltia el va obligar a deixar-ho, els seus ajudants Jordi Roura i Aureli Altimira– va governar la Lliga amb mà de ferro i va igualar el rècord de 100 punts que havia aconseguit el Madrid l’any anterior. El futbolistes van homenatjar Tito amb la Lliga dels 100 punts en un campionat en què, contra el Llevant, el Barça va alinear un onze format íntegrament per jugadors que havien passat per La Masia.

Aquest dissabte, contra el Llevant, la Grada d'Animació del Camp Nou ha recordat Tito amb un càntic d'homenatge, dos dies després que es complissin cinc anys de la seva defunció.

2013-2014: El curs del Tata Martino, un estrany a 'Can Barça'

Després de Tito, el club va encomanar a un tècnic argentí, Gerardo 'Tata' Martino, la direcció de l’equip en una temporada marcada per la polèmica pel preu del traspàs de Neymar, que va arribar a Barcelona fitxat per Sandro Rosell, qui acabaria deixant el càrrec, marcat, precisament, per tot el que va envoltar el fitxatge del futbolista brasiler. Josep Maria Bartomeu, llavors vicepresident primer, va agafar les regnes del club.

Va ser la temporada més fosca d’aquesta dècada d’or del Barça a la Lliga. Eliminat de la Champions als quarts de final per l’Atlètic (amb un global de 2-1) i vençut pel Madrid a la final de Copa (1-2), el Barça va deixar escapar la Lliga en l’última jornada empatant al Camp Nou contra els matalassers (1-1), que es van acabar adjudicant el títol.

El 2014 també va ser l’any de l’adeu de dos símbols del barcelonisme i dos capitans: Carles Puyol (593 partits oficials) i Víctor Valdés (535). L’únic títol del Tata va ser la Supercopa d’Espanya.

2014-2017: El trienni de Luis Enrique i el Barça del trident

El periple del Tata a la banqueta blaugrana només va durar un any. L’argentí va deixar pas a Luis Enrique, que tornava al club després d’haver-ne sigut capità i entrenador del filial. L’asturià es va presentar amb una sentència clara: “El líder dels meus equips soc jo”. Amb ell, el Barça va seguir sent un equip guanyador, però es va anar allunyant perillosament de l’estil de possessió que havia viscut la màxima esplendor durant l’època de Guardiola i que va començar a davallar amb el Tata.

Luis Enrique també va guanyar un triplet amb el Barça

La primera temporada de Luis Enrique va viure un gir clau el gener del 2015: després de caure (1-0) a Anoeta amb Messi i Neymar de suplents, semblava que la continuïtat de l’asturià penjava d’un fil. De fet, el director esportiu, Andoni Zubizarreta, va ser acomiadat arran de la derrota contra els bascos. Però el que va viure l’equip va ser un gir de guió espectacular, perquè en la jornada següent el trident format per Neymar, Messi i Suárez va firmar una de les seves millors actuacions de la temporada golejant l’Atlètic (3-1). A partir d’aleshores l’equip va començar a caminar cap a l’últim triplet blaugrana, en una temporada en què Xavi Hernández es va acomiadar del club després de 767 partits oficials, una xifra rècord.

L’any següent el Barça va repetir títol de Lliga al superar el Madrid per un punt. En el tercer i últim any de Luis Enrique al Barça, els blancs es van endur el trofeu domèstic gràcies en gran part als suplents i al desencert d’un Barça que va deixar escapar punts en estadis com Riazor i la Rosaleda. Luis Enrique va tancar la seva etapa al club guanyant la Copa.

2017-2019: L'era d'Ernesto Valverde

La dècada d’hegemonia blaugrana a la Lliga va continuar amb l'arribada d'Ernesto Valverde a la banqueta el curs passat. L’entrenador basc es va estrenar al Barça amb una dolorosa eliminació de la Champions als quarts de final davant el Roma, però amb un doblet de Copa i Lliga en l’any de l’adeu d’Andrés Iniesta després de 16 temporades al primer equip i 22 anys al club de la seva vida. Aquesta temporada, amb Valverde a la banqueta, el Barça s'ha tornat a proclamar campió de Lliga i camina amb pas ferm cap al triplet.

Ernesto Valverde, actual entrenador del Barça
stats